Zemědělce v Moravskoslezském kraji trápí velké sucho. Bez dešťů hrozí velmi špatná sklizeň

25. duben 2019 08:40

Velké jarní sucho aktuálně ohrožuje zemědělce v celé republice. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, střední a jižní Moravě a také v Polabí a Poohří. Pokud v příštích dnech nezaprší, sklizeň na některých místech bude velmi špatná.

S předsedou zemědělské firmy v Kylešovicích u Opavy Dušanem Schreierem procházíme pole s mákem. Fouká silný vítr, který rostlinám nesvědčí. Ještě větším problémem je ale sucho, kvůli kterému usychají a nerostou.

„Déšť je pro nás poslední šancí, jak to ještě dovést ke sklizni. Nejlepší rostlinky jsou ve fázi možná dvou pravých lístečků, ale řada z nich má zatím jen takový ten praporeček, co vystrkuje z půdy,“ říká Dušan Schreier.

Pokud brzy nezaprší, budou kylešovičtí zemědělci muset některá maková pole přesít. Další možností je vysazení náhradní plodiny. Před koncem dubna to v tomto případě může být pouze kukuřice na siláž.

Sucho na Opavsku ale ohrožuje i další plodiny. „Jako zemědělci tušíme, že ty plodiny jsou tím suchem už poznamenané – zejména jarní obiloviny ječmen a pšenice. Výnos už určitě nebude špičkový, protože odnožování a všechno probíhalo už za sucha,“ dodává zemědělec.

Dušan Schreier přesto ještě nechce počítat škody, které sucho způsobilo. Déšť to totiž může změnit. „Ideální by bylo, kdyby napršelo 20 milimetrů během tří dnů malým deštíkem, aby ta voda stačila vsakovat do půdy. Přívalové deště nejsou přínosem, protože voda z krajiny rychle odteče,“ vysvětluje.

Stejně jako další zemědělci denně sleduje předpověď počasí. Nadcházející víkend by zemědělcům mohl pomoci. Od pátku má totiž pršet. Nedostatek vody aktuálně nejvíce ničí ječmen, pšenici a řepku.

autor: pdu
Spustit audio

Související