Zemědělci budou jednu plodinu moci pěstovat na maximálně 30 hektarech

18. prosinec 2020

Na nová vládní nařízení se teď připravují zemědělci nejen v Moravskoslezském kraji. Od příštího roku můžou jednu plodinu pěstovat na poli o velikosti do 30 hektarů. Novinka komplikuje život řadě zemědělských společností. Jednou z nich je třeba i opavský školní statek.

Čtěte také

„Pole má 37 hektarů a je předpis v rámci EU, že může být blok maximálně 30 hektarů. Byli jsme proto nuceni pole rozdělit,“ popisuje vedoucí rostlinné výroby školního statku Miroslav Frkal. „Bude to dělat problém agronomům v rámci osevního postupu,“ dodává.

O problémech mluví i další zemědělci. Třeba předsedkyně družstva Vrchovina z Fulneku na Novojičínsku Kamila Pělová: „Nemáme přístupy na ty pozemky, když to musíme rozdělit. Měli jsme vybudovaný jeden vjezd, teď je problém vybudovat druhý.“

Zlepšit stav půdy a zadržet vodu

Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že nové vládní nařízení zlepší stav půdy a také životního prostředí. „Pokud zemědělci přestanou pěstovat monokultury na rozsáhlých, ničím nepřerušovaných polích, zlepší se i schopnost krajiny zadržovat vodu. A to je velmi důležité,“ říká mluvčí Vojtěch Bílý.

Dodává, že zemědělci, kteří žádají o státní dotace a novou povinnost nesplní, můžou dostat nižší výplatu této podpory.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související