Životní pouť Leoše Janáčka aneb Od lišky k lišce

15. srpen 2018

Na počest poslední životní cesty hudebního skladatele Leoše Janáčka Národní divadlo moravskoslezské v neděli uspořádalo akci s názvem Od lišky k lišce. Český rozhlas Ostrava byl se všemi návštěvníky na Hukvaldech, kde celá akce začínala.

V dopoledních hodinách se hukvaldská obora zaplnila velocipedisty a nadšenými cyklisty, kteří přijeli na svých historických, ale i moderních kouscích, aby se připojili k jízdě ve stopách posledního dne Leoše Janáčka. Přesně před 90 lety ho totiž vezla sanitka do ostravské nemocnice, kde však skladatel zemřel, a proto vedla trasa cyklistů přes Hukvaldy, Dolní Sklenov, Rychaltice, Fryčovice, Brušperk, Starou Ves nad Ondřejnicí, Proskovice, Bělský les až na Jiráskovo náměstí v Ostravě.

Během dopoledne se lidé shromažďovali u hukvaldského amfiteátru, poslouchali dobovou hudbu, občerstvili se, účastnili se dobových kratochvílí, a zastavovali se také u stánku Českého rozhlasu  Ostrava. Na památku se u nás fotili s historickými rozhlasovými proprietami – se starým mikrofonem a se sluchátky.

Účastníci výpravy pak hodinu po poledni vyrazili na trasu ve stopách Leoše Janáčka, kterou zakončilo hudební zastavení na Jiráskově náměstí v Ostravě, kde od letošního roku mimo jiné stojí socha tohoto významného hudebního skladatele.

Socha Leoše Janáčka na Jiráskově náměstí v centru Ostravy
autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.