Zlatý šperk nalezený loni v Opavě je z doby bronzové a vystavují ho v Bruntále

2. listopad 2023

Muzeum v Bruntálu dnes poprvé ukáže velký zlatý šperk, který už rok zaměstnává archeology. Loni objevil zemědělec v Opavě zvláštní kovový předmět a tehdy ještě nikdo netušil, že má v ruce vzácně dochovanou ozdobu hlavy z mladší doby bronzové. Zlatý poklad bude k vidění na bruntálském zámku zatím jenom do neděle.

Archeolog Matěj Kmošek stojí u vitríny, kde je sice zdeformovaný, ale jinak téměř kompletní zlatý pás dlouhý téměř půl metru. Stáří možná až  přes 3 tisíce let, období mladší doby bronzové.

„Upřímně tento předmět je pro mne naprostý unikát, nic podobného jsem ve svém životě zatím nezpracovával. V počátcích bádání jsme si nebyli jisti, jak přesně vyrobili tu výzdobu, ale potom po nálezech i podobných razidel jsme mohli určit, jak původně ta výroba probíhala,“ říká archeolog.

Šperk loni objevil zemědělec v Opavě při sklizni řepy a poklad odevzdal. I když je ve zdobeném pásu i malá příměs stříbra, je to jako ryzí zlato. Podle archeologů patřil šperk zřejmě ženě z vyšší společnosti. „To bylo nejryzejší zlato, které byli schopni získat standardními metodami, které používali. A nebyla tam přidávaná žádná další legura nebo jiný prvek,“ dodává Kmošek.

Poklad poputuje do Brna

Dnes poprvé bude šperk vystavený i s replikou, jak vypadal původně. Ředitelka Muzea v Bruntálu Ema Havelková zájemcům doporučuje s ohledem na bezpečnostní opatření, aby si prohlídku rezervovali. Poklad si experti odvezou po neděli do Brna a až skončí s výzkumem, natrvalo ho do Bruntálu vrátí.

„A potom samozřejmě při zvláštních příležitostech ten šperk opětovně veřejnosti zpřístupníme. Očekáváme teď velký zájem, protože nejen v Bruntále se toto neustále řeší a spousta lidí chce aspoň jednou v životě něco takového vidět,“ říká ředitelka.

Šperk je zřejmě důkazem tehdejší zlatnické výroby, protože úplně stejný pás se našel už před mnoha lety v polských Krzanowicích, ale dochovala se jenom fotografie. Objev bude mít ještě letos dohru i na krajském zastupitelstvu. Je třeba odměnit nálezce. „Nálezce má ze zákona nárok na desetiprocentní odměnu z odhadní ceny. Nyní víme, že odhadní cena se pohybuje kolem 5,6 milionu korun,“ dodává náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Nálezce, který nadchnul nejednoho příznivce historického bádání, si přeje zůstat v anonymitě.

autor: Martin Knitl
Spustit audio