Značkaři zruší turistické trasy na vrchol Travný v Beskydech, vznikne tam tetřeví oblast

15. únor 2020 15:10

Už od května se turisté nedostanou na horu Travný v Beskydech. Značkaři tam od dubna začnou rušit dvě turistické trasy, které vedou na jeho vrchol. Na Travném totiž nově vznikne takzvaná tetřeví oblast a plachý pták potřebuje podle ochránců klid.

Odstranění značek na šestikilometrovém úseku z Morávky na Travný, zabere značkařům dva dny.

„V praxi to vypadá tak, že značkař vezme barvu khaki a ty stávající značky musí důsledně seškrabat. Samozřejmě pokud jsou na stromě, tak nesmí porušit kůru. No a pak se musí tou khaki barvou důsledně zatřít,“ říká Jan Blizňák z Klubu českých turistů.

Podobný osud čeká i modrou turistickou trasu na Travný, která vede z nedaleké obce Pražmo. Ta bude končit téměř čtyři kilometry pod vrcholem. Lidi pak budou moci sestoupit obce Krásná.

„Řekl bych, že celková délka rušené trasy je něco kolem dvanácti kilometrů,“ dodává Blizňák.

Ke zrušení tras dochází na žádost Lesů České republiky. Ty se tam, ve spolupráci s Chráněnou krajinnou oblastí Beskydy, rozhodly vrátit ohroženého tetřeva hlušce.

Čtěte také

„Ten Travný nám slouží jako hlavní masiv k vypouštění, kde pro něj máme nejlepší podmínky. Proto jsme se se značkaři a s Chráněnou krajinnou oblastí Beskydy domluvili, že bychom ten vrchol na nějakou dobu omezili,“ vysvětluje lesník Tomáš Peka. 

Vrchol bude uzavřený nejméně pět let, kdy budou lesníci tetřevy monitorovat. Zrušení turistických tras vadí hlavně pořadatelům beskydských vrcholových závodů.

„Samozřejmě z toho nemáme radost, protože ten závod se tak jako ořezává. Nás to samozřejmě ovlivnilo, my to respektujeme, nebo řekněme, my to musíme respektovat,“ říká organizátor závodu Beskydská sedmička Libor Uher.

S odstraňováním značek se má začít už v dubnu. Omezení na Travném pak začnou platit o měsíc později.

autor: pik
Spustit audio