Zpěvačka Vlasta Průchová by měla 95 let

12. červenec 2021

Vlasta Průchová se narodila 12. července 1926 ve slovenském Rožumberku, kam jejího otce dovedly pracovní povinnosti. Její maminka pocházela z Vratimova.

Rozmarné stvoření. V roce 1960 tuhle písničku svého manžela, doktora Jana Hammera, s textem Jaromíra Hořce s TOČR natočila Vlasta Průchová. V roce 1961 Rozmarné stvoření vydal Supraphon; a mimo jiné si je vybrala pro soutěž talentů i Marie Rottrová. Další ostravskou stopou popěvku je orchestrální verze s klarinetem Milana Straky, naše rozhlasové těleso řídil v roce 1994 Drahoslav Volejníček.

Vlastička se už v patnácti, za protektorátu, zakoukala do Jana Hammera, původně studenta medicíny, který se ovšem po násilném zavření českých vysokých škol přidržel milovaného jazzu; zůstal mu věrný i poté, co po válce medicínu dokončil a profesně se jí věnoval po celý život.

Hudbě propadl i syn Jan, posléze špičkový muzikant, člen různých slavných seskupení a autor hudby nejen filmové. Doma stihl ještě Šíleně smutnou princeznu, ve Spojených státech pak řadu dalších titulů. Tam po roce 1968 zůstal, tedy emigroval; a tak maminka měla doma ke zpívání příležitostí nemnoho. Až zase v devadesátých letech se vše začalo rozbíhat, bohužel už bez Jana Hammera staršího, který odešel v roce 89 na prahu sedmdesátky.

Na přerovském jazzovém festivalu Vlasta Průchová účinkovala za doprovodu Swinging Quintetu Praha Rudolfa Neulse. To bylo v září 1993 a tradičně u toho byly mikrofony ostravského rozhlasu.

Spustit audio

Související