Zřícenina hradu Vikštejn láká na Vítkovsko romantiky i dobrodruhy

1. červenec 2020

Zřícenina hradu Vikštejn se tyčí na kopci nad řekou Moravicí poblíž Radkova na Vítkovsku. Rozhlehlý strážní hrad založil už v druhé polovině 13. století Vítek z Kravař. A o 400 let později ho císařské vojsko vyhodilo do povětří. Z hrdého a nedobytného hradu tak zbyly jen trosky. Přesto dodnes dávají tušit, jak rozlehlý Vikštejn byl a jak to v něm kdysi tepalo životem.

Hrad sloužil k ochraně jižní části Opavského knížectví a sídlila v něm vojenská posádka. Ovšem ani o kulturní události v něm nebyla nouze. Svědčí o tom památník před vstupní branou do hradu. Je věnován slavnému německému minnesängerovi Walteru von der Vogelweide. Ten měl být údajně hostem u zakladatele hradu, Vítka z Kravař.

Vikštejn je přístupný celoročně bez omezení. Návštěvníky navíc čeká nově opravená vyhlídková věž, ze které se pokochají pohledem do údolí řeky Moravice nebo na část Vítkova - Podhradí, kde stojí největší úpravna pitné vody v Moravskoslezském kraji.

Tento muž nejen že dal celému hradu jméno (Vikštejn je v překladu Vítkův kámen), ale také si liboval v rytířských turnajích. Podle pověsti však jeden z těchto turnajů stál život jeho milovanou ženu. Podlý rytíř jménem Tunkl, se kterým se Vítek nepohodl, byl vykázán z hradu. Počkal si, až pán odjede do boje, potají se vkradl do komnat, vyvlekl Vítkovu ženu ven a tam ji na cimbuří rozsekal mečem a svrhl do vod řeky Moravice. Dodnes se prý na hradě zjevuje postava ve zkrvaveném rouchu.

Archeologické průzkumy, které zde probíhaly v průběhu 19. století, zase údajně odhalily kostru ženy, která byla zazděná ve zvláštním výklenku sklepení. Zdá se tedy, že ženám se na tomto hradě příliš dobře nevedlo.

Díky svému umístění a pevným hradbám byl Vikštejn prakticky nedobytný. Jeho zkázu nakonec přivodilo císařské vojsko v roce 1648. A to z obavy, aby hrad nepadl do rukou nepřátel, jak se stalo v průběhu Třicetileté války.

Pohled z hradu na Vítkov Podhradí a největší úpravnu vody v kraji

Dnes zřícenina hradu Vikštejna láká výletníky, romantiky i dobrodruhy. Své ano si tady říká čím dál víc snoubenců, pořádají se zde kurzy přežití a ruku k dílu tu přikládají dobrovolníci. Bez jejich pomoci a stavebních zásahů obce Radkov by se totiž zřícenina hradu Vikštejn mohla zřítit docela.

Spustit audio

Související