100, 177, 160... Fonotékové zápisy Leo Skuplíka, který psal pro Špinarovou, Manna či Vrchovskou

Stovky skladeb, aranží pro ORO, JORO i další kapely, a skoro v každé nějaké to instrumentální sólo na saxofon nebo flétnu. To vše má na svém kontě Leo Skuplík, který se 4. března dožívá 70 let.

Leo Skuplík má v naší fonotéce 100 skladeb v rubrice autor hudby, 177 aranží a 160 kousků coby sólista především na saxofon, ale taky na flétnu. Byl také členem Skupiny Ivo Pavlíka a také pro ni v 70. letech psal. A pro skupinu s Věrou Špinarovou a Zdeňkem Mannem upravil Bledého výpravčího – i z této unikátní nahrávky uslyšíte ukázku.

V roce 1986 už byl kmenovým členem Ostravského rozhlasového orchestru, skládal a aranžoval (viz ukázka písničky Dva kouzelné proutky). V roce 1996 už ORO, případně JORO, bylo pouze hlavičkou, pod kterou se sirotci muzikanti občas scházeli ke koncertování nebo nahrávání.

Po zániku Ostravského rozhlasového orchestru coby tělesa zaměstnaneckého se Leo Skuplík rozhodně neztratil. Hrál v různých seskupeních a také učil na Základní umělecké škole v rodném Frýdku-Místku. Tam dal ze svých žáků dohromady Junior Quintet. Pro něj napsal a v Národním domě také natočil opus nazvaný prostě – z Frýdku do Místku.

02168578.jpeg

Leo Skuplík je kromě všech svých profesí také svérázný humorista, mezi ostravskými rozhlasovými muzikanty to ani jinak nešlo. A jednou jedinkrát se dopustil také textu. Na křestním listu titulu Boom Boom Dance z repertoáru skupiny Shakatak je aspoň v příslušné rubrice takto uveden. Zpívala Dana Vrchovská, Vokální skupinu ORO vedl Jiří Pospíšil, orchestr pak Rudolf Březina. Na oba čeká v létě pětasedmdesátka, oba našim Tónům neuniknou.

Pro dnešek, Leošu, všechno nejlepší!

Spustit audio

Související