Absolventi Slezské univerzity mají nejhorší pozici na trhu práce

20. duben 2012
Zprávy , Zprávy

Nejhorší pozici na trhu práce v regionu mají absolventi Slezské univerzity v Opavě. Alespoň to ukazují statistiky ministerstva školství. O něco lépe si stojí Ostravská univerzita, inženýři z Vysoké školy báňské se naopak neztratí. Je to dáno i poptávkou po technických oborech v kraji.

„Měl bych v plánu zkusit ještě doktorské studium. Takže pokud by to vyšlo, věnoval bych se i nadále vědě,“ říká student Slezské univerzity Opava Aleš Krempl. Práci bude hledat obtížně, a tak si zřejmě prodlouží studium.

Původně si vybral techniku, sběhl ale k historii. Řídil se srdcem. „S tou historií, bohužel, uchytit se někde v muzeu nebo v archivu je dost problematické, protože těch míst je málo. Zase je tady nějaká možnost jít zkusit učit,“ dodává student.

Fakt, že právě opavští vysokoškoláci se hůře uplatní, potvrzují i ministerské statistiky. Podle té poslední je bez práce v oboru každý desátý. Horší je už jen Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze.

Opavská prorektorka Radmila Dluhošová z toho nadšená není, ale cítí to i jako nespravedlnost. „Nebudeme si nic nalhávat, dnešní doba je doba počítačů – to jsou obory, které jsou jednoznačně vepředu. Bohužel žijeme v době, která humanitním oborům nepřeje. A obávám se, že si tak trošičku kopeme past sami pro sebe,“ říká prorektorka.

Ani budoucí odborník na historii, student Aleš Krempl, s preferováním techniků nesouhlasí. „To už tady jednou bylo. Před rokem osmdesát devět. Byl na to přetlak. Je tedy pravda, že těch lidí je hodně. Jenomže potřebujeme, aby to bylo vyrovnané, aby se obory doplňovaly,“ míní student.

Zatímco Opavští přemýšlejí, jak studium vylepšit, ostravská VŠB-TU Ostrava, která sází na technický trend, má důvod ke spokojenosti. Rektor Ivo Vondrák je přesvědčený, je jeho škola jde s dobou.

„Myslím si, že co je výjimečné na naší vysoké škole, je vazba na průmysl. Myslím si, že se tady řeší velká spousta diplomových a bakalářských prací, které jsou zadány přímo z praxe a to si myslím, že je pozitivní vliv. Myslím, že tady patříme k nejlepším v republice,“ dodává rektor.

Bakaláři Ostravské univerzity se podle ministerských statistik o svou budoucnost zatím bát nemusejí. V hodnocení jsou zhruba ve středu tabulky. Hůře jsou na tom ale magisterské obory, kterých škola momentálně nabízí přes sedmdesát.

autor: stj
Spustit audio