Amparanoia: Čas je všechno, co máme

Pojďme se společně protančit životem a přestaňme přemýšlet o tom, co se stalo nebo co má přijít a věnujme pozornost přítomnosti, vzkazuje na novém albu Himnopsis Colectiva španělská skupina Amparanoia vedená zpěvačkou Amparo Sanchéz.

Energická hudba Amparanoie byla vždy meřítkem mestizo – míšenecké hudby babelovského ražení, ve které jsou všechny hudební a kulturní formy vítány, ať už přicházejí z Evropy, Latinské Ameriky, Arizony, Balkánu nebo Karibiku. Pro aktuální výzvu k probuzení z covidové hypnózy, tlumící naše úsudky přívalem strachu, dezinformací a prohlubující se skepse spatřit světlo na konci tunelu, navíc hudba jako dělaná, čehož si je Amparo vědomá.

Jsme v tom prý všichni společně a tím, že nyní víc než kdy jindy ztrácíme nad vším a hlavně sebou kontrolu, neměli bychom s přehodnocením svého životního stylu čekat na správný okamžik a udělat to hned. S vědomím, že nic už nebude jako dřív, kdy jsme ve frenetickém tempu jeli na autopilota, žili si tak nějak pro sebe a nevěnovali pozornost sobě, přátelům, toxickému nebezpečí sociálních sítí a ztrátě kotvy v globalizovaném světě. „Probudit se z hypnózy a najít k sobě zase cestu. Jinak to nejde,“ shrnula poselství alba Ampáro.

Vstát a protřít si oči ještě ale neznamená, že byste měli začít hned tančit. Pokud se k tomu ale rozhodnete, příležitost vám k tomu Amparonia, za tím účelem vlastně znovuobživená, poskytuje.

Kompilační album El Coro De Mi Gente natočené za přispění mnoha přátel skupiny, mělo v roce 2017 alespoň částečně zažehnat nostalgii po společně trávených chvílích. Nezažehnalo, takže se členové skupiny rozhodli nasednout znovu do sedel.

„Uvědomili jsme si, jak nám Amparanoia chyběla a covidem zhybernizovaný svět nám poskytl čas pro skládání a natáčení,“ vysvětlila Amparo důvod návratu a ve skladbě El Día Que No k tomu dodává: „Čas je všechno, co máme.“

Pozitivní humanismus a názor, že když se ženy spojí, svět se otřese, podpořené myšlenkou, že ženy v sobě mají nejvíc síly, protože Země a matka příroda jsou přece ženy, prosvítá celým albem. Skladba Cumbia Perfecta je pak feministickou výzvou k tanci na podporu ženských práv v latinsko-amerických zemích a výrazem obdivu Ampáro k tamním ženám, ochotných pro své děti  protestovat i za cenu vězení. Nezapomeňme totiž, že  ve všem o čem Amparo zpívá, spočívá víra, na kterou bychom podle ní měli přistoupit:  hluboké přesvědčení že si zasloužíme spravedlivější svět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.