Ani po úterní debatě stále není jasné, co bude s Ostravicí-Textilií

2. prosinec 2012

O budoucnosti, ale bez klíčových hráčů. Taková byla debata na téma chátrající Ostravice-Textilie, která tento týden přilákala do ostravského klubu Fiducia zhruba stovku diváků. Současný stav i možné perspektivy bývalého Módního domu tam nastínili zástupci památkářů, městského obvodu a petičního výboru.

Začalo se omluvenkami, které na poslední chvíli poslali všichni hlavní aktéři - primátor Petr Kajnar, útvar hlavního architekta i zástupce majitele.

Nestavíme, protože náš záměr zmařil centrální městský obvod. Tak zní ve stručnosti oficiální vyjádření, které do debaty zaslal právník developera. Obvodní radní z hnutí Ostravak Dalibor Mouka to ale odmítá, majiteli prý už nic nebrání ve stavbě.

„My nejsme účastníky smlouvy, takže s obvodem vlastně komunikovat nemusí. A u jednání, která probíhají s městem, přítomni nejsme,“ říká Mouka.

Víc než tahanice mezi městem a Amadeem Real ale diváky zajímal osud samotné Textilie. „Já bych ráda věděla, co tam má být?“ ozývá se jako první bělovlasá paní Božena, která chodívala nakupovat nejradši právě do Ostravice.

„Manifestovat proti něčemu to je pěkná věc, ale lidé by měli vědět, jak to napravit, co s tím. Já jsem pesimista a jsem pro ten dynamit,“ řekla pak paní Božena. Podobně radikálních názorů ale bylo slyšet málo.

„Vidím, jak se město vylidňuje. A protože tady žiju, tak mě to trápí. Vidím, že v tom nejsem sama, a to člověka posiluje,“ říká vedoucí univerzitní knihovny. Podobně jako dalších 60000 lidí se i ona podepsala také pod petici za záchranu Ostravice.

A optimisticky to vidí i rodilý Ostravan Jan Kubeša. „Podle té petice je vidět, že lidé opravdu o tu Textilii jeví zájem, a jakási naděje tady ještě zůstává,“ míní.

Památkáři jsou skeptičtí

Mnohem skeptičtější je ale vedoucí ostravských památkářů Michal Zezula, který s sebou na debatu přináší aktuální fotky zdevastovaných interiérů Ostravice.

„Jakákoliv zima může mít, pokud nejsou provedena příslušná zabezpečovací opatření, na tyto budovy zcela fatální účinek,“ dodává Zezula.

A zatím není ani jasné, kolik zim by ještě musely budovy snést, kdyby současný spor mezi městem a developerem skončil nakonec u soudu.

Firma Amadeus Real totiž letos na jaře odstoupila od kupní smlouvy na přilehlé pozemky a po Ostravě požaduje náhradu ve výši stamilionů korun. Zchátralou Ostravici plánuje pak prodat ve veřejné dražbě.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio