Anna Malchárková: Zapadlé dny

Někde hluboko v nás jsou stále zakořeněné po staletí budované zvyky a tradice. Mnohé se stále dodržují, byť třeba v odlišné formě. Jiné zmizely, zapadly, staly se součástí historie a repertoáru folklórních souborů. Hlučínská spisovatelka paní Anna Malchárková vrací ve své knize Zapadlé dny zvyky a tradice alespoň do našich knihoven, ale některé možná i do našich životů. Prostřednictvím tradiční rodiny prožijeme jeden rok, rytmizovaný lidovými zvyky a křesťanskými svátky.

Účinkuje: Kateřina Brejská
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Zvuková spolupráce: Zdeněk Tofel
Premiéra: 5. 12. 2021

UKÁZKA: Začátkem ledna přišly tuhé mrazy. Krajina sevřená zimou byla jako bez života, jen z komínů se táhly proužky bílého kouře. Na jediné vyvýšenině rovinaté vsi stálo několik chalup, od středu vesnice je dělil potok. Přes lávku se dostali k rybníku, přes můstek ke kostelu, obchodu i k hospodě. Chalupa, kterou kdysi postavil tatínkův děda, se stala domovem pro malou Anežku, o něco staršího Jeníka, mámu Terezu a tátu Josefa. V seníku měla svůj pelíšek kočka Minka, na dvorku měl boudu pes Ořech. Na svátek Tří králů vítr jemně smetával sníh ze střechy a zasypával dřevo uložené pod okny. Mráz barvil kůži dočervena, kdo nemusel, nevystrčil nos. Topilo se ve dne v noci. Anežka seděla u stolu a prohrabovala se v kufříku, kde měla ukryto své bohatství...

Anna Malchárková a její tvorba

Prozaička Anna Malchárková pochází z Dolního Benešova, a tak  je přirozené, že celá její tvorba je věnována Hlučínsku, ze kterého se ostatně nikdy neodstěhovala. Do literatury vstoupila jako básnířka vydáním humorné sbírky v hlučínském nářečí. Následovaly povídkové knihy a baladické romány.

Novela Grunt, zabývající se kolektivizací, byla nominována na Evropskou literární cenu za rok 2014, ale nejpopulárnější je patrně román Vyhnalovec, ve kterém umělecky zobrazila pro Hlučíňany dodnes živou minulost – připojení Hlučínska k Československu 4. února v roce 1920 a jeho následky.

V próze vychází Anna Malchárková ze skutečných životních osudů obyvatel Hlučínska, citlivě naslouchá jejich příběhům, jež pak přetavuje do osudů svých literárních hrdinů. Na pozadí jejich radostí a strastí čtivě zobrazuje klíčové historické okamžiky rodného kraje.

V režii Tomáše Soldána ve čtyřdílném čtení uslyšíme členku činohry Národního divadla moravskoslezského Kateřinu Breiskou. Hudebně se na pořadu podílel Zdeněk Tofel a technicky mistr zvuku Marek Hoblík. Dramaturgicky na pořadu spolupracovala Eva Lenartová.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.