Archeologové dokončili první část průzkumu tzv. ostravských laubů

14. září 2018 14:41

Národní památkový ústav dokončil první etapu archeologického výzkumu v takzvaných ostravských Laubech. Experti tam zkoumali historické sklepy, které se teď zasypávají. Archeologové pak budou pravděpodobně pokračovat v jiné části lokality. Na místě má v horizontu několika let vzniknout bytový blok.

„Zjišťovací fáze skutečně přinesla informace, že ty sklepy tam jsou. Jsou velmi dobře dochované. Klenby sice byly sice při demolici probořeny, ale i ty zůstaly zčásti zachovány,“ říká ředitel ostravské pobočky Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Archeologové na místě našli také několik dobových předmětů. „Jednalo se především o zlomky keramiky, fragmenty zvířecích kostí, ale také i některé význačnější předměty – například dětské hračky v podobě koníku s jezdcem,“ dodává Zezula. Všechny nálezy a zajímavosti chtějí archeologové veřejnosti představit na začátku října.

Odborníci zatím prozkoumali jen malou část místa, kde v minulosti stály měšťanské domy s typickým podloubím a kde od druhé poloviny 19. století fungovaly hlavně hospody a bary.

Město podle mluvčí Andrey Vojkovské rozhodlo, že archeologický průzkum tam bude pokračovat. „Budeme vyhlašovat výběrové řízení na zhotovitele tohoto průzkumu – ještě ho nemáme – s tím, že by ten průzkum měl trvat maximálně dva roky,“ upřesňuje mluvčí.

Nový bytový dům v centru Ostravy přijde na 100 milionů

Vizualizace (Znamení čtyř architekti) nového domu v místech, kde bývaly lauby

Zhruba za dva roky chce Ostrava začít se stavbou nového bytového domu v centru města. Stavba kousek od hlavního náměstí na rohu ulic Biskupská a Kostelní nabídne nájemní byty a zaplatí se z veřejných peněz.

Po dokončení druhé fáze výzkumu začne město se zástavbou lokality. Na místě vznikne bytový blok, jeho součástí by měly být i obchody, restaurace nebo podzemní parkoviště. Začít stavět by se mělo v horizontu čtyř let.

„V současné době už máme zpracovánu projektovou dokumentaci pro územní řízení, projednáváme ji s dotčenými orgány a budeme pokračovat žádostí o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Stavba je ale rozsáhlá a náročný je celý tento projekt. Předpokládáme, že k vlastnímu zahájení stavby by došlo v roce 2022,“ dodává Vojkovská.

Část pozemků chce město prodat soukromému investorovi. Magistrát v současnosti připravuje návrh kupní smlouvy. Tu bude schvalovat zastupitelstvo během podzimu.

Spustit audio

Související