Areál Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic bude mít unikátní kašnu

2. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Ze staré požární nádrže v bývalém ostravském Dolu Hlubina v Dolních Vítkovicích bude nezvyklá sochařská kašna. Horníci chovali v tomto kruhovém bazénu až do 70. let minulého století také ryby. Na jaře budou pod hladinou vody opravené nádrže sochy. Na té první už pracuje sochař Kurt Gebauer.

Spolu s předsedkyní Provozu Hlubina Martou Pilařovou sestupujeme na dno kašny. Kašna má v průměru 11 metrů a hluboká je 3 metry. „Ty oblázky, které tak hezky zní, když se po nich chodí, tvoří dno té kašny. A tady vidíme kovové čepy na jednotlivé sochy,“ ukazuje Pilařová.

Soch by mělo být 25. Novou podobu kašny vymyslela na workshopu před čtyřmi lety studentka fakulty architektury VŠB-TU Ostrava Lenka Bartůňková.

„Koncept vychází z toho, že když se návštěvník nakloní nad vodní hladinu, tak zpod hladiny na něj budou koukat sochy. Kašna má název Duch Hlubiny, protože to je právě ten duch, který už tady je po předchozích generacích horníků. Takže se tady na nás dívají duchové Hlubiny,“ vysvětluje Pilařová.

První socha by měla být hotová na jaře. „S první sochou vznikne forma, která bude stejná pro každého toho sochaře. Takže základ bude stejný, ale to, jak bude zpracována, už je na každém tom sochaři. Každý rok by měla přibýt jedna až dvě sochy. Patronát nad tím bude mít Kurt Gebauer,“ říká architekt Ondřej Turoň.

A protože zatím je kašna bez vody i soch, Provoz Hlubina pořádá přímo na jejím dně pokrytém provizorní podlahou ze starých dveří koncerty. „Koncerty v kašně jsou úžasné, protože lidé mohou být jak dole s tou kapelou, tak se shromáždit po obvodu nahoře. Má to úchvatnou atmosféru,“ dodává Marta Pilařová.

Akce v kašně

Na první sochu a formu pro ty následující získal Provoz Hlubina od magistrátu dotaci 95 tisíc korun.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio