Astronomové a studenti z Opavy vyrážejí do Chile za úplným zatměním Slunce

19. červen 2019 07:10

Do Jižní Ameriky míří spousta profesionálních i amatérských astronomů. Na začátku července tam budou, narozdíl od Evropy, velmi dobré podmínky pro pozorování úplného zatmění Slunce. Čeština se tam ale neztratí. Na dalekou cestu dnes vyráží studenti a vědci ze Slezské univerzity v Opavě.

Úplné zatmění Slunce potrvá přibližně 130 vteřin. V Evropě viditelné nebude. V Česku bude úplné zatmění Slunce pozorovatelné až v roce 2135.

„V Chile se odehraje něco nádherného, naprosto unikátní úkaz. V České republice, si myslím, že nebude ještě přinejmenším několik desítek let,“ přibližuje Jiří Dobrý z ústavu fyziky opavské univerzity.

Na jedné z venkovních zahrádek zrovna řešil, jak si ve španělštině objednat auto v chilské půjčovně. Těší se, jak říká, na pravou fyzikální romantiku.

„Na jižní obloze je přímo v nadhlavníku střed Mléčné dráhy. Člověk může pouhýma očima vidět i vzdálené galaxie. Nejen tu naši, ale třeba i Velké Magellanovo mračno, Malé Magellanovo mračno, což u nás na naši polokouli nejde,“ doplňuje.

Do Chile ale nejedou jen pozorovat hvězdy. „Rozhodl jsem se, že natočíme film úplně nového žánru, a to vědecko-popularizační road movie,“ prozrazuje Dobrý.

„Budeme tři kluci, kteří si půjčí auto. Doufám, že nějaké hodně cool. Ale místo toho, abychom balili holky, tak se pokusíme znovu provést měření, které před 100 let provedli vědci, když ověřovali Einsteinovu teorii relativity,“ vysvětluje.

Zatmění Slunce vzniká, když naše nejbližší hvězda leží v jedné přímce s Měsícem a Zemí. Právě na chilské poušti je podle Jiřího Dobrého dostatek tmy, nebe bez mraků, ale také spousta pozorovatelů. I ti se tak zřejmě objeví ve filmech, které tam chce natočit.

autor: mrk
Spustit audio

Související