Báňský úřad rozhoduje o odstřelu vítkovického ‚Strakáče‘

12. únor 2019 06:20

V nebližších dnech by měl Český báňský úřad rozhodnout o odstřelu vítkovického komínu přezdívaného Strakáč. Pokud se proti němu nikdo neodvolá, k zemi by mohl jít už v březnu. Vítkovicím demolici mohutného cihlového komínu nařídila Česká inspekce životního prostředí, která jej považuje za ekologickou zátěž. Kvůli kontaminaci těžkými kovy a karcinogeny.

„My jsme ve stádiu, že je podaná žádost na Obvodní báňský úřad, který musí pro odstřel komína vystavit příslušné povolení na použití trhaviny,“ vysvětluje mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Inspektoři už se tím zabývali a rozhodnou v nejbližších dnech. „A na základě výsledků by měli vydat rozhodnutí o povolení trhacích prací velkého rozsahu do 19. února,“ potvrdil mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Je otázkou, zda toto rozhodnutí nabyde právní moci. „To znamená, že pak každý účastník řízení, byť i ten, který protestuje, využije svého práva a podá odvolání,“ dodává Machek.

Bourání se snaží zabránit spolek Sv. Václav. Kvůli komínu sepsal petici, uspořádal demonstraci a také požádal ministerstvo kultury, aby Strakáče zapsalo na seznam kulturních památek. Úspěšný ale nebyl.

„Mnoho pochybností v nás vzbuzuje ukvapené rozhodnutí ministerstva kultury. Je potřeba říci, že veřejně se ví, že komín nebyl prohlášen za kulturní památku, nicméně už se nikde neví, že ostravští památkáři komín za určitých podmínek doporučili prohlásit. Svou mohutností se jedná pravděpodobně o nejmohutnější cihlový komín ve střední Evropě,“ říká předseda spolku Dominik Raška.

Podle ministerstva kultury komín není architektonicky ani technicky výjimečný a na prohlášení za kulturní památku nestačí ani to, že je orientačním bodem.

Jiná varianta není

Spolek se ale proti rozhodnutí odvolal a kritizuje i způsob jeho demolice. Má jít k zemi mimo jiné proto, že je plný nebezpečných látek a ty se právě odstřelem podle Dominika Rašky dostanou do vzduchu. Jiná varianta ale podle mluvčí Vítkovic není.

„Když to budete rozebírat, potrvá to několik měsíců a budete prášit několik měsíců. Nota bene se nám u toho zabijí nějací dělníci, protože komín už je v takovém stavu, že na něj nikdo nemůže fyzicky vstoupit. To znamená, je to horší varianta z hlediska ovzduší či té prašnosti a je to naprosto nereálné, protože už nám to nikdo ani nepovolí,“ dodává Eva Kijonková.

Pokud báňský úřad odstřel povolí, je pravděpodobné, že se spolek Svatý Václav odvolá.

Spustit audio

Související