Strakáč památkou nebude. Vítkovice můžou mohutný komín zbourat

17. říjen 2018 08:10

Mohutný cihlový komín přezdívaný Strakáč, v Aglomeraci v Ostravě-Vítkovicích, nebude památkou a zřejmě půjde k zemi. Na tomto místě vznikne v budoucnu nová zóna pro lehký průmysl. O záchranu komína a jeho využití, třeba jako vyhlídku, bojoval několik měsíců spolek Svatý Václav. Podle společnosti Vítkovice je ale komín a jeho okolí tak kontaminované, že je rizikem pro obyvatele.

Dobře je komín vidět třeba z Rudné ulice v Ostravě. Už dávno se z něj nekouří, ale škodlivin z výroby aglomerátu je dodnes plný, říká Jíří Michálek, který se za společnost Vítkovice podílel na přípravě sanace někdejší Aglomerace.

„To vyzdění je kontaminované těžkými kovy, karcinogeny a to není jenom komín, to jsou všechna ta zařízení. Proto trváme na tom, že nemá smysl to spravovat,“ vysvětluje Michálek.

Společnost teď v přípravách na plánovanou demolici komína může pokračovat, ministerstvo kultury ho totiž za památku neprohlásilo.

Na seznam památek ho chtěl dostat spolek svatý Václav, který usiluje o záchranu komína. „Argumentace rozhodnutí je taková, že komín, když samostatně stojí bez těch budov, ztrácí na hodnotách, což já vnímám za naprosto účelové argumentování,“ řekl Dominik Raška ze spolku Svatý Václav.

Ostravský spolek Svatý Václav chce zachránit komín bývalé vítkovické Aglomerace

Komín bývalé vítkovické Aglomerace

Budovy dávno zrušeného provozu v jižní části Dolní oblasti Vítkovice se začaly jako stará ekologická zátěž likvidovat. Úřady vydaly demoliční výměr i na cihlový komín, který patří k nejmohutnějším v republice. Spolek usiluje o jeho zachování.

Ministerstvo kultury ale zatím rozhodnutí nekomentovalo, dokud nenabyde právní moci. Spolek svatý Václav se nicméně chce pokusit rozhodnutí ještě zvrátit.

„Byť upřímně ty šance už jsou daleko štíhlejší, ale myslím si, že záchrana toho komína je v Ostravě daleko potřebnější než třeba stavba nové koncertní haly,“ dodal Raška.

Vedle komína se v bývalé aglomeraci má demolovat dalších více než 40 objektů, musí se tam vyčistit i půda, odtěžovat se bude až do hloubky tři metrů.

„Práce byly zahájeny 9. července, od 10. srpna až do ukončení řízení na ministerstvu kultury byly zastaveny přípravy demolice samotného komína, nicméně práce v jiných částech areálu pokračovaly,“ upřesnil Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí, které sanaci této staré ekologické zátěže hradí.

Práce přijdou na více než 150 milionů korun a trvat by měly 18 měsíců. „Území je určeno pro lehký průmysl. To znamená, že my tam můžeme dávat zařízení, která jsou už nová, mají vyšší přidanou hodnotu,“ dodal Jiří Michálek za společnost Vítkovice.

autor: iha
Spustit audio

Související