Bánští záchranáři půjdou do poničené části dolu ve Stonavě, těla obětí vyprostí do konce května

10. duben 2019 13:08

Bánští záchranáři vstoupí do zničené části dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Do konce týdne začne průzkum chodeb, ve kterých v prosinci vybuchl metan. Potvrdilo to vedení OKD.

Průzkum poničené části dolu začne do konce týdne. Závodní dolu Karel Blahut potvrdil, že se už téměř jistě ví, kde jsou těla horníků. Právě jejich hledáním se začne.

Po asi dvouměsíčním průzkumu potom začne definitivní zpřístupňování šachet. O tom ale rozhodne báňský úřad. Jde podle OKD o velmi náročnou akci, délka zasažených chodeb je značná – až 5 kilometrů.

První těla horníků by bylo možné dostat na povrch podle odhadu na konci dubna. Měla by být na dvou místech. „A co se týče toho druhého pracoviště, hovořím o rubání, je předpoklad vyproštění v polovině května,“ dodává ředitel Hlavní báňské záchranné služby Petr Dedek.

Při výbuchu metanu v Dole ČSM-Sever loni 20. prosince přišlo o život 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků a jeden Čech. Vynést na povrch se po neštěstí podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl zůstává v osmisetmetrové hloubce.

OKD ve spolupráci s firmami Alpex a Polalpex, jejichž zaměstnanci většinou zahynulí horníci byli, vyplácí pozůstalým odškodné. Mají na ně nárok manželky i nezaopatřené děti havířů a také jejich rodiče, pokud s nimi žili ve společné domácnosti. Budou dostávat také renty. Ve dvou sbírkách se na pozůstalé po hornících vybralo celkem přes 6,7 milionu korun.

autor: mrk | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související