Důl ČSM na Karvinsku bude nepřístupný zřejmě ještě týdny

27. březen 2019

Báňští záchranáři se zatím nedostali do uzavřené části dolu ČSM na Karvinsku. Potvrdil to báňský úřad. Důl koncem roku poznamenal výbuch metanu a následný požár. Třináct horníků při tom zemřelo.

Úřad musí podle inspektora Bohuslava Machka záchranářům průzkum povolit, žádost ještě nedostal. Právě záchranáři musejí situaci na místě ověřit, než OKD bude chtít souhlas s úplným odstraněním bariér, které měly zabránit šíření požáru. V dole je zřejmě stále vysoká teplota.

„Bánští záchranáři jsou schopni se pohybovat v nedýchatelném prostředí, jsou schopni pracovat i v prostředí, kde je snížená viditelnost, ale nejsou schopni pracovat nebo být vystaveni vyšším teplotám,“ poznamenal inspektor.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů o několik dní později, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Těla zbývajících devíti horníků stále zůstávají pod zemí.

Neštěstí se stalo loni 20. prosince v severní lokalitě Dolu ČSM. V oblasti 29. sloje explodoval metan a následně tam vypukl požár. Při výbuchu zemřelo 13 lidí a dalších deset bylo zraněno, v nemocnicích skončili tři lidé.

autor: mik
Spustit audio

Související