Policisté získali cenné svědectví z místa důlního neštěstí ve Stonavě

22. březen 2019

Vyšetřovatelům se po třech měsících podařilo vyslechnout horníka, který při výbuchu utrpěl vážné popáleniny a léčí se v ostravské fakultní nemocnici. Při výbuchu metanu a následném požáru zemřelo v podzemí dolu ČSM 13 horníků.

„Tento člověk byl v dané době na místě, a tudíž dokáže podat nejpřesnější informace a popsat, jak celá situace na místě probíhala,“ řekla Českému rozhlasu Ostrava státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Právě autentické svědectví přímo z místa činu je podle Slavíkové pro další vyšetřování klíčové. „A dále samozřejmě probíhají výslechy dalších pracovníků, kteří v daném místě pracovali v jiných směnách, aby se posoudilo, jakým způsobem byla, nebo nebyla dodržována bezpečnostní opatření,“ dodala.

Stav horníka zraněného při výbuchu metanu ve Stonavě se výrazně zlepšil. Už rehabilituje

dul_csm_170729-205011_haf.jpg

Zdravotní stav těžce popáleného polského horníka zraněného před třemi měsíci při výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku se výrazně zlepšil. Nyní se muž s popáleninami na 65 procentech těla, který byl po převozu do Fakultní nemocnice Ostrava dlouhou dobu v kritickém stavu, věnuje rehabilitaci.

Neštěstí vyšetřuje společný tým českých a polských policistů. Ti už vyslechli desítky svědků z obou stran hranice.

Vyšetřovatelé se ale nespoléhají jen na svědectví. „Jsou vyhodnocována data ze záznamových bezpečnostních zařízení dolu. Všechny klíčové informace jsou důležité pro posouzení, zda na místě byla, nebo nebyla dodržována bezpečnostní opatření, a zda ten výbuch byl skutečně shodou nešťastných okolností, nebo někdo to důlní neštěstí zavinil,“ popsala Slavíková.

Těla obětí jsou stále dole

Neštěstí se stalo loni 20. prosince v severní lokalitě Dolu ČSM. V oblasti 29. sloje explodoval metan a následně tam vypukl požár. Při výbuchu zemřelo 13 lidí a dalších deset bylo zraněno, v nemocnicích skončili tři lidé.

Jeden byl ale propuštěn krátce po hospitalizaci, další pak později. Třetí i nadále zůstává v nemocnici. Ve středu ale zástupci Fakultní nemocnice Ostrava informovali, že se jeho stav zlepšuje a připravuje se na odchod domů.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů o několik dní později, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Těla zbývajících devíti horníků stále zůstávají pod zemí.

Po explozi se objevily spekulace, že se v podzemí zakrývala čidla metanu, těžební společnost OKD to ale striktně odmítla. Těžba se v nezasažených částech po explozi obnovila 27. prosince.

autoři: ada , pj
Spustit audio

Související