Betlémské světlo dnes dorazí do Moravskoslezského kraje

19. prosinec 2009
Zprávy , Zprávy

Skauti dnes do mnoha míst Moravskoslezského kraje přivezou Betlémské světlo. Plamen dovezou už tradičně vlakem a na železničních zastávkách ho předávají každému, kdo si pro ně přijde. V následujících dnech si pak budou moci lidé připálit svíčku či lampu v kostelech nebo speciálně vybraných místech.

Do Ostravy dorazí Betlémské světlo rychlíkem R733 Radegast z Brna dnes dopoledne po deváté hodině, do Frýdku-Místku doputuje v 10:22, v Opavě plamen uvítají hodinu a půl po poledni.

"Zájemci si budou moci světlo odnést přímo z nádraží od vlaku a dál mezi sebou šířit tento plamínek radosti a naděje. Protože vlak ve stanici stojí jen chvíli, brněnští skauti nám světýlko předají a my ho budeme roznášet po Bohumíně," uvedla skautka Lucie Poloková z Bohumína, kde bude Betlémské světlo v 9:36.

Harmonogram rozjezdů vlaků a případných doprovodných akcí najdete na internetové stránce www.betlemskesvetlo.cz.

Nápad šířit mezi lidmi plamen vznikl v roce 1986, kdy pracovníci rakouského rozhlasu vytvořili sbírku Světlo ve tmě na pomoc zrakově postiženým. Myšlenky se pak ujali místní skauti, kteří se rozhodli přivážet světlo přímo z Betléma. Ve Vídni světlo přebírají skautské organizace z více než 25 zemí a rozvážejí ho do celé Evropy.

autor: tif
Spustit audio