Blízko na Lysou horu i do Ostravy. V obcích pod Beskydami se stále více staví

23. srpen 2021 13:43

Zájem lidí pořídit si nemovitost nepolevuje. To mohou potvrdit třeba obce pod Beskydami. Telefonáty lidí, kteří hledají volný pozemek, tam mají téměř na denním pořádku. Ceny za poslední dva roky přitom zhruba dvojnásobně stouply.

„Je opravdu obrovský zájem koupit si tady nějaký pozemek,“ popisuje starostka Ostravice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL). Obec má ale omezené možnosti. „My jako obec žádné stavební pozemky nemáme, takže zájemce odkazuji na realitní společnosti,“ dodává.

Nové majitele už mají desítky pozemků z projektu Jarní stráně, další developeři chystají stavby bytů či apartmánů. Bydlet pod horami lidí láká, potvrzuje starostka.

I další beskydské obce hlásí zvýšenou poptávku, a to po všech typech nemovitostí. „Kdyby byly pozemky k dispozici, staví se ještě více. Letošní boom je opravdu hodně velký,“ potvrzuje třeba místostarostka Vyšních Lhot Kamila Kurková (nez.) s tím, že stavět v obci chtějí lidé z širšího okolí, nejen z Frýdeckomístecka, ale i Havířova či Ostravy.

Pozemky jako investice

Podle Richarda Kurka z frýdeckomístecké realitní kanceláře zájem o pozemky v obcích pod Lysou horou žene jejich ceny nahoru. Za poslední dva roky vzrostla o zhruba 100 procent. „Je spousta kupujících, kteří ty pozemky nekupují pro svou potřebu bydlení. Asi polovina to bere jako investici kvůli obavám z inflace,“ vysvětluje Kurko.

Cena stavební pozemků v Beskydech se teď pohybuje i kolem 2000 korun za čtvereční metr, i přesto z nabídky rychle, v řádu týdnů, mizí.

Spustit audio

Související