Je to už deset let, co se z Nošovic v podhůří Beskyd stalo automobilové centrum

2. listopad 2018 08:10

Automobilka Hyundai v Nošovicích slaví 10 let od zahájení výroby. A i když ze začátku plány na její výstavbu provázely protesty části obyvatel, lidé se s obří továrnou většinou sžili.

Do regionu postiženého útlumem hornictví a hutnictví přinesla automobilka tisíce nových pracovních míst a do obce pak peníze na rozvoj.

„Automobilka vůbec neruší. V noci jde sem tam něco slyšet, ale to jsou maličkosti,“ říká paní Ester z Nošovic. Je jí líto kusu přírody, která továrně musela ustoupit, ale pozitiva podle ní převažují.

Pracovních příležitosti, které automobilka přinesla, si zdejší lidé cení. „Automobilka mi nevadí v ničem. Já tam uklízím, takže vím. Je to tam pěkné,“ říká paní Nikola ze sousedních Nižních Lhot. „Mám to kousek domů, takže si nestěžuju,“ dodává.

A nestěžuje si ani vedení obce Nošovice, na jejímž území větší část průmyslové zóny leží. Po příchodu automobilky obec zvedla koeficient daně z nemovitosti na trojnásobek a to jí plní pokladnu.

„Přineslo nám to dost peněz na to, abychom to mohli lidem nějakým způsobem vracet,“ říká starosta Nošovic Jiří Myšinský (nez.) s tím, že obyvatelům obec současně odpustila poplatky za odpad.

Obec z korejského investora těží

Když se teď projedete po obci, uvidíte všude chodníky se zámkovou dlažkou, zvelebený sportovní areál či opravenou školu. Z naspořených peněz se teď radnice pustila i do nákladné opravy areálu restaurace, chystá stavbu domu pro seniory či startovacích bytů.

„Některé nemovitosti, které byly zchátralé, nebo nebyly dobře využívané, obec vykoupila. A nyní investujeme do jejich přestaveb a chceme, aby byly využívané ve prospěch našich občanů,“ dodává starosta.

Dořešit se ale podle starosty musí zvýšená doprava, kterou s sebou provoz automobilky přinesl. Pomoct by mohlo nové mimoúrovňové křížení, které by bylo napojeno přímo na rychlostní silnici.

autor: iha
Spustit audio

Související