V Nošovicích oficiálně odstartovala stavba automobilky Hyundai

25. duben 2007

Obec Nošovice na Frýdecko-Místecku zažila událost, která nemá v našem kraji obdoby. Přímo na staveništi jihokorejské automobilky Hyundai oficiálně začala stavba obří továrny za zhruba 30 miliard korun a přijely tam stovky hostů včetně nejvyšších špiček korejského automobilového průmyslu.

Slovo Hyundai obrátilo život v Nošovicích za poslední měsíce a roky doslova naruby. Ještě nedávno se vyjednávalo o pozemky se zemědělci a vláda posílala na stavbu průmyslové zóny stovky milionů korun. Dnes už musíme jenom zatnout zuby, shoduje se většina místních obyvatel.

Ve velkých stanech na staveništi zaznělo opakovaně, že Česko se stává špičkou ve výrobě automobilů. To říká ředitel nošovického závodu. Za dva roky tady bude práce pro 2300 lidí a konečným stavem jsou 3500 lidí.

Očekávalo se, zda přijede nejvyšší šéf Hyundai Čong Mong-ku, který je doma v Koreji nepravomocně odsouzený. Nakonec dorazil. Ocenil ve své řeči spolupráci s českou vládou a regionem.

Je to skutečně pro celý kraj ta správná injekce, dodal Miroslav Fabian ze Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. "Protože kraj má za sebou těžkou restrukturalizaci a potřebuje se ubírat pozitivním směrem. Myslím, že je to dobrá záležitost."

Lopatu uchopili všichni nejvyšší manažeři a symbolický výkop by měl skončit zkušební výrobou, a to příští rok na podzim. Už je na světě i model nošovického vozu včetně dvou dalších naplánovaných. Za dva roky sjede z linky 200 tisíc aut, o dva roky později o sto tisíc více.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu