Z bývalé ubytovny v Nošovicích vznikne bydlení pro seniory

9. červenec 2018 07:20

Na Frýdeckomístecku vznikají nové domy pro seniory. Rozšíří se tím nabídka vhodného ubytování pro starší lidi, které v kraji chybí. Někteří důchodci by se do nového mohli přestěhovat ještě letos. Moravskoslezský kraj patří k třem regionům, kde podle statistiků žije nejvíce osob starších 65 let. Do roku 2050 bude navíc v kraji o 100 tisíc seniorů více.

Blízko dokončení je například domov pro seniory ve Staříči. Kolaudovat by se měl koncem srpna. „Je tam 14 jednopokojových a 6 dvoupokojových malometrážních bytů,“ upřesňuje místostarosta Staříče Radek Urbiš (ČSSD). Upozorňuje, že dům ale nebude nabízet stálou ošetřovatelskou péči. „Službu si mohou podle potřeby najmout,“ dodává.

Ve Staříči by mohli první nájemníci v novém domě oslavit už Vánoce. To v nedalekém Paskově si senioři budou muset počkat o něco déle, na byty pro seniory se tu přestavuje část zámku.

„Jsme strašně rádi. Je mi přes sedmdesát a co sama doma. Tak prodám dům a budu mít peníze,“ svěřila se nedávno paní Anna z Paskova.

V Nošovicích má zase obec v plánu přestavět na seniorské bydlení bývalou ubytovnu. Stavební povolení by chtěli mít ještě letos.

Do bytů pro seniory v Jistebníku se stěhují první nájemníci

V bytech je jedna místnost s kuchyňským koutem a koupelna s toaletou

Na vesnicích přibývá seniorů, kteří se už kvůli podlomenému zdraví nedokážou postarat o dům. Třeba naštípat dříví nebo posekat trávu. Přitom v obci prožili celý život a stěhovat se daleko do města nechtějí. V Jistebníku na Novojičínsku se proto rozhodli, že penzistům umožní nadále zůstat v důvěrně známém prostředí. Postavili jim dům se šesti malými byty.

„Celá ta obrovská budova se sníží na dvě nadzemní podlaží. Měla by tam být komunitní místnost, klubovny, zázemí pro kutily. Pod objektem bude sedm jednopokojových bytů a tři dvoupokojové. Mají tam k dispozici velkou zahradu, takže si myslím, že tam budou mít senioři velmi krásné bydlení,“ říká starosta Nošovic Miroslav Kačmarčík (nez.).

Zájem o bydlení tam podle něj bude a nejen mezi seniory, kteří už nezvládají péči o svůj rodinný dům. „Znám případy lidí, kteří se museli vystěhovat, protože pivovarské byty byly prodány. Lidé, kteří na to neměli peníze, se dočasně přestěhovali. A věří, že by se jednou vrátili do Nošovic,“ dodává starosta.

I ve Frýdku-Místku chtějí rozšířit nabídku vhodných bytů pro seniory. Byl to i jeden z důvodů, proč město usilovalo o koupi bývalého hotelu Centrum. Právě tam po přestavbě seniorské bydlení vznikne.

autor: iha
Spustit audio

Související