Do bytů pro seniory v Jistebníku se stěhují první nájemníci

14. červenec 2017

Na vesnicích přibývá seniorů, kteří se už kvůli podlomenému zdraví nedokážou postarat o dům. Třeba naštípat dříví nebo posekat trávu. Přitom v obci prožili celý život a stěhovat se daleko do města nechtějí. V Jistebníku na Novojičínsku se proto rozhodli, že penzistům umožní nadále zůstat v důvěrně známém prostředí. Postavili jim dům se šesti malými byty.

„Já jsem 26 roků bydlel tady v Jistebníku a mám strašně moc věcí. Pojďte dál,“ zve na návštěvu Pavel Šturc. Přes malou předsíň procházíme do obývacího pokoje s kuchyňským koutem. V novém bytě bydlí šest dní. „Koupelka tady je pěkná. Musím ještě dodělat různé věci, ale je to dobré. Je to malé, ale stačí to,“ dodává.

Starosta Jistebníku Josef Voral (SNK) popisuje vybudování domu se šesti byty jako splnění svého dvacetiletého snu ve vedení obce. Všechny klíče byly už před dokončením stavby rozebrané.

„Tady se buduje kde co, máme tady hřiště pro děti, prolézačky pro malé děti, všechno tady je, ale není tady nic pro staré lidi,“ říká starosta.

Do domu se bude stěhovat také paní Dobroslava Šelongová. Vitální seniorka tvrdí, že se bude stěhovat jen dočasně, než vnuk opraví její dům. „Líbí se mi to tam, budu tam mít klid. No, ale tady mám slepice, tak sem budu muset jezdit. Nikdo je nechce,“ krčí rameny.

„Toto je právě místo, kde jim umožňujeme, aby byli v místě. To znamená, že nejdou do nějakého ústavu, ale jdou do takového podporovaného bydlení, které je bezbariérové a zajištění je tady pro všechno. Je to jenom proto, aby mohli zůstat v místě mezi lidmi, které znají,“ dodává starosta Josef Voral.

Za malý byt senioři zaplatí se všemi poplatky asi 3 tisíce korun za měsíc.

Z polouzavřeného atria se vstupuje do jednotlivých bytů
Dům s podporovaným bydlením pro seniory v Jistebníku
autor: Michal Polášek
Spustit audio