Krnov opraví budovy bývalé školy. Bude v nich spolkový dům a bydlení pro seniory

11. srpen 2017

Z prázdné školy v Krnově vznikne komunitní centrum seniorů. Rekonstrukce bude stát desítky milionů korun a radní na to chtějí žádat státní dotaci. V domě v městské části Kostelec by časem mohly fungovat i malometrážní byty s pečovatelskou službou.

„V jedné z budov staré školy chceme vybudovat spolkový dům a ve vedlejší budově bychom chtěli vybudovat komunitní bydlení seniorů,“ říká krnovská radní Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL).

Budovu, která má sloužit spolkům, chce vedení města zachovat ve stávajícím stylu, protože je to unikátní klasická škola. „Nechceme tady dělat žádné velké stavební úpravy, jen se to zrekonstruuje – vymění se topení, okna,“ dodává.

Vedlejší budovu pak čekají radikálnější změny. Radní připraví projekt deseti bytů a objekt bude přebudován na bezbariérový. Počítá se se sdílenými prostorami a úpravou projde také nejbližší okolí.

Nové komunitní centrum by uvítal například pan Petr, podle kterého je většina těchto institucí spíše v centru Krnova a v Kostelci chybí. „Něco je v centru a u cvilínského nádraží, kde bydlí a mají klub, cukrárnu,“ říká pan Petr.

„Celých deset let se město pokoušelo obě budovy prodat, najít nějaké jiné využití. Ale veškeré záměry zájemců zkrachovaly nebo od toho odstoupili. Je škoda nechat dvě budovy prázdné,“ říká mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Podle ní chce pak město na rekonstrukci využít i státní dotaci.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio