V Moravskoslezském kraji přibývá lidí postižených bytovou nouzí. Problém narůstá zejména u seniorů

9. červenec 2021 11:29

Lidí ohrožených ztrátou bydlení nebo žijících v nevyhovujících podmínkách v Moravskoslezském kraji přibývá. Mohou za to rostoucí ceny bytů v souvislosti třeba s nízkými příjmy lidí. V azylových domech se proto ocitá i stále více seniorů. Těm se snaží v Moravskoslezském kraji pomáhat místní Armáda spásy.

„V tomto pokoji bydlím já, ve druhém kolega, jsme v bytě dva. Máme tady všechno – postele, televizi, skříň, křesla... Je to vynikající,“ rozhlíží se po bytě Bohumil Kanský. Už dva roky využívá službu Armády spásy – komunitního bydlení pro seniory, která pomáhá seniorům ohroženým ztrátou bydlení.

Na běžný pronájem bytu by sám neměl dost peněz. „Byty jsou dnes strašně drahé. Přemýšlel jsem, že bych šel do normálního bytu, ale jsou tam vysoké nájmy,“ říká pan Kanský.

Podobně jako on využívá službu komunitního bydlení více než 30 seniorů. „V současné době máme 15 bytů, kdy tam žijí po dvou, v jednom případě po třech, takže 31 uživatelů. K 15. červenci získáváme další dva byty, tudíž uživatelů budeme mít pětatřicet,“ říká vedoucí sociální služby Judita Kachlová.

Lidí nejen seniorského věku, postižených bytovou nouzí v kraji neustále přibývá. Projevuje se to například i na počtu klientů azylových domů a nocleháren, potvrzuje ředitel moravskoslezské Armády spásy Tomáš Surovka.

Největší problém je v Ostravě

„U azylových domů a nocleháren je nárůst jednotlivců patrný, a to i u starších uživatelů. Procentuálně vyjádřeno to v Ostravě v roce 2018 bylo o 60 procent,“ upřesňuje Surovka.

Právě v Ostravě mají lidé s bydlením podle náměstka hejtmana pro sociální oblast Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) problémy nejvíce. „V Ostravě je v bytové nouzi 4230 domácností, například Havířov má 700 a v Karviné je to 960 domácností,“ upřesňuje náměstek.

Můžou za to třeba rostoucí ceny nájmů bytů, kvůli malým bytovým fondům měst, myslí si ředitelka preventivních služeb Armády spásy Marcela Stryjová. „Pořád je to o tom, že tady bydlí na metr čtvereční největší počet osob. A potřebujete mít pro ně ten bytový fond. A ten prostě není,“ dodává Stryjová.

Podle náměstka hejtmana Jiřího Navrátila by situaci mohly zlepšit větší investice do sociálních bytů ve městech. Kraj proto čeká na schválení zákona o sociálním bydlení, který by měl právě na výstavbu a rekonstrukce sociálních bytů poskytnout dotační programy.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související