Bobři se šíří krajem. Několik rodinek se zabydlelo i na řece Olši na Třinecku

16. duben 2020

Bobrů v Moravskoslezském kraji přibývá. Zabydleli se i v areálu třinecké huti, a to v blízkosti žíhárny, kde chráněný živočich pokácel několik stromů. Tento úsek Olše je chráněnou rybí oblastí se zákazem lovu ryb a plaší bobři tam mají klid od lidí.

„Jeden pár bobrů je v areálu železáren, hrad staví i v Třinci nad jezem u Jubilejní základní školy, další je v Bystřici a jedno působiště má bobr i v Bukovci,“ vyjmenovává Libor Kocinec z Českého rybářského svazu.

Čtyři bobří hrady na zhruba 25kilometrovém úseku řeky je něco, co dříve v tomto regionu vůbec nebylo běžné. „Voda je teplejší a biotop se mění. V podhorské říčce by bobr neměl co dělat, patří do nížiny,“ dodává s tím, že tady svou činností bobr škodí vodohospodářům.

Na druhé straně je ale bobří činnost pro přírodu i prospěšná. Padlý strom poskytuje útočiště nejen pro bobra a drobné rybky. „Jsou to, dalo by se říct, nositelé života vodního hmyzu, protože bobři porazí strom, který spadne do vody a uchycují se na něm různí chrostíci a larvy pošvatek,“ připomíná rybář.

Bobr v železárnách

Novou adresu má teď bobr i v areálu třinecké huti nedaleko žíhárny. Okousané i padlé stromy jsou tu na obou stranách řeky, která areálem protéká.

„Bobra jsme zaznamenali díky tomu, že tady vidíme okousané stromy. Žádné potíže nám nepůsobí. Mapujeme ho a jsme rádi, že se nám tady takové vzácné druhy vyskytují,“ říká mluvčí Třineckých železáren Petra Macková.

V rozsáhlém areálu huti se daří třeba i některým kriticky ohroženým druhům ptáků.

Spustit audio

Související