Bohumín má nové cykloboxy před vlakovým nádražím

25. květen 2018 14:30
Zprávy , Zprávy

Bohumín rozšiřuje síť cykloboxů. Schránky pro bezpečnou úschovu kol jsou teď nově před vlakovým nádražím. Jsou voděodolné, vyrobené z ocelového plechu a mají kapacitu 12 kol. Náklady na pořízení cykloboxů dosáhly 400 tisíc korun.

"Do každého cykloboxu se vejdou dvě kola včetně standardních cyklobrašen. Cyklista je může uložit zepředu nebo zezadu. Navíc uvnitř každé schránky nechybí ani háčky na zavěšení batohů nebo přileb. Box má mincovní zámek na dvacetikorunu, kterou dostane majitel po vyjmutí kola z boxu zpět," uvedl Tomáš Průšek z odboru životního prostředí a služeb.

Maximální doba pro uložení kola je 24 hodin. Pokud majitel uschovaného jízdního kola ztratí od cykloboxu klíč, bude muset kontaktovat bohumínské strážníky. Za poplatek 200 korun na úhradu vzniklé škody mu cyklobox otevřou. K vydání uschovaného kola bude muset strážníkům předložit doklad totožnosti a popsat typ, značku i barvu kola.

Před dvěma lety město poprvé na přání cyklistů umístilo tyto speciální boxy například u akvacentra a sportovní haly, jejich fungování se mu osvědčilo.

"Cykloboxy se nám osvědčily na jiných místech v Bohumíně, a tak v jejich rozšiřování chceme pokračovat. Vzhledem k tomu, že plánujeme komplexní proměnu prostoru před vlakovým nádražím, je umístění nových boxů dočasné. Studie přednádražního prostoru řeší zcela nové uspořádání dopravy a počítá i s cykloboxy pro více než 70 kol, a to v parčíku naproti nádraží u policejní budovy," uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Současné cykloboxy najdou využití v jiné části města. Momentálně mohou cyklisté v Bohumíně využít 36 cykloboxů, jejichž kapacita je až 66 kol. Do konce roku se množství bezpečných schránek zdvojnásobí. Letos město ještě plánuje instalaci cykloboxů u Kališova a Vrbického jezera.

autor: ada | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související