Bude se na dole Frenštát bourat? Krajští úředníci mají rozhodnout už brzy

24. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Krajští úředníci budou brzy rozhodovat o tom, jestli se mají začít bourat budovy na dole Frenštát. Jejich demolici požadují okolní obce. Těžební firma OKD ale nadále tvrdí, že jámy a věže musí udržovat v provozu. Lidem v okolí přitom nefunkční důl komplikuje hlavně stavbu domů.

„Všechno je prostě armování krát tři. Beton, vrstvy betonu, pevnostní řada betonu a tak dále,“ popisuje Vlastimil Zvonek v předsíni svého domu na dohled od dolu Frenštát, jak musel kvůli dobývacímu prostoru zpevnit jeho základy. „Jsme v CHKO, což je vlastně paradox, kdy žijeme na hranici CHKO a vidíme na potenciální pohromu, která by pro tento kraj přišla,“ dodává.

Jana Poláchová se na opačné straně dolu stará o několik poníků v ohradě. Dvě tmavě zelené těžní věže tu má jako na dlani. „Patřit to sem nepatří, protože tady jsou spíš lesy, že. Takže nemuselo by to tady být,“ míní.

Za uzavření dolu bojují hlavně radnice ve Frenštátě a Trojanovicích. Už před sedmi lety přišly na to, že zhruba 50 staveb na povrchu dolu má propadlé stavební povolení. Pravomocné rozhodnutí o demolici ale stále ještě nepadlo.

„Táhne se to neuvěřitelně dlouho. Od té doby se samozřejmě změnila několikrát cena uhlí i vůbec politika státu,“ říká starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy).

Na dole pracuje jenom 30 lidí. Náklady na provoz dvou těžních jam a několika set metrů chodeb dosahují zhruba 60 milionů korun ročně. Těžební firma OKD je od poloviny loňského roku v úpadku, přesto podle mluvčího Iva Čelechovského musí frenštátský důl udržovat v provozu.

„Správce a vlastník dolu, v tomto případě společnost OKD, má ze zákona o využití nerostného bohatství povinnost zajistit, aby nedošlo ke znehodnocení uhelného ložiska. Proto se o důl Frenštát musíme stále starat,“ vysvětluje Čelechovský.

Spor o demolici budov na dole teď ze dvou správních soudů doputoval na krajský úřad. „V současné době se bude znovu rozhodovat o odvolání společnosti OKD proti nařízené demolici. Krajský úřad bude v této věci rozhodovat v souladu s právním názorem vysloveným v rozsudcích Krajského soudu a Nejvyššího správního soudu,“ potvrzuje mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová

Rozhodnutí padne během několika málo měsíců. Starosta Trojanovic Jiří Novotný přes všechny průtahy věří, že v Beskydech se nikdy těžit nebude. Přesto boj za bourání budov na dole nevzdává.

Těžní věž Dolu Frenštát

„Dokud to tady bude, tak nějaké myšlenky jsou na to, to udělat. Ale berme si, že ty doly se začaly stavět někdy v 80. roce, do dneška se tam nevytěžilo vůbec nic. Jenom to tady hyzdí krajinu, jenom se do toho strkají peníze,“ připomíná trojanovický starosta.

Starosty teď čeká další jednání s novým ministrem průmyslu. Budou znovu chtít, aby důl převzal stát přímo a zrušil dobývací prostor. Lidem by to třeba zjednodušilo stavění domů. Ty by už nemusely mít tak pevné základy, jako má dům pana Zvonka.

autor: Michal Polášek
Spustit audio