Bylo to jako lavina, říká Čech zraněný v Katovicích

29. leden 2006
Zprávy , Zprávy

Minuty hrůzy prožívala sedmatřicetiletá Renáta z Kopřivnice, než se dozvěděla, že její přítel přežil neštěstí v polských Katovicích. Lubomír Hapl odjel na víkend do Katovic na výstavu holubů. Nadšený holubář z Lubiny u Kopřivnice vyvázl "jen" s poraněním hlavy a je na pár dní v polské nemocnici. Jeho přítelkyně se s ním spojila hned po tragické události.

Sedmapadesátiletý Lubomír Hapl se přijel do Katovic podívat na výstavu holubů. Zhroucení střechy přežil s tržnou ránou na hlavě. "Najednou začali lidé křičet, slyšel jsem rachot, všichni jsme se podívali nahoru a viděli, jak se střecha sunula na zem. Byl jsem asi 30 metrů od vchodu, utíkal jsem ven, ale konstrukce na mne také spadla. Bylo to jako lavina," popisuje hrůzné okamžiky Hapl.

Jeho přítelkyně z Kopřivnice mu volala pár minut po neštěstí. "Hlavně, že to celkem dobře dopadlo, že se mu nestalo nic víc," říká s ulehčením Renáta. "Je to hrůza, že tam zůstali mrtví. Bylo to prý hrozné, najednou rachot, začalo to padat. Všichni se samozřejmě snažili dostat ven, ale... Potom ty lidi odváželi vrtulníky."

Logo

Mezi oběťmi sobotního neštěstí v jihopolských Katovicích byl potvrzen jeden Čech. ČTK to dnes řekl český konzul Josef Byrtus. "Oběť byla identifikována vlastní rodinou," uvedl. České úřady v současné době pátrají ještě po dvou pohřešovaných. Všichni tři muži se přitom v době tragédie pohybovali spolu, poznamenal konzul.

Podle dosavadních informací při zřícení střechy výstavní haly zahynulo 66 lidí, z toho byli dva identifikováni jako cizinci. Polské úřady již dříve uvedly, že při neštěstí zahynul jeden Belgičan. Nehoda si vyžádala také více než 160 zraněných. Mezi nimi také čtyři Češi.

autoři: mdo , ada | zdroj: ČTK
Spustit audio