Čaková na Bruntálsku zvažuje stavbu solárních a větrných elektráren

22. únor 2024 11:49

Radnice Čakové na Bruntálsku řeší se soukromou firmou stavbu fotovoltaických a větrných elektráren. Investor by mohl přinést do tamní pokladny až pět milionů korun ročně. To je zhruba polovina rozpočtu obce. Solární elektrárny zastupitelé podporují, větrníky ale mají své odpůrce. Radnice proto zvažuje referendum.

„Není to hlučné, nedělá to rachot, jestli to přinese požitek pro tu obec, proč ne,“ říká jedna z místních Radka Mandová. Lopatky větrných elektráren na obzoru by ji nevadily. „Já jsem v lese pořád, mě to asi tak nějak moc nevadí, já mám ten obzor široký,“ dodává se smíchem.

Podobný názor má i další obyvatel Čakové Tomáš Bajcar: „Bude to přínos, zase nějaká elektřina, ušetříme.“

Čtěte také

Solární i větrné elektrárny chce v obci postavit soukromý investor. Pozemky už na to připravené jsou. „Nacházíme se na konci obce Čakové, je to oblast vrchního pole. Prostor se tady jako láme, takže solární elektrárny od cesty a od obce vidět nepůjdou, bude to tady schované za horizontem,“ popisuje starosta Petr Náhlý (nez.).

Větrníky by do rázu krajiny ale zasáhly podstatně více. „Větrné elekrárny by šly vidět zhruba do půlky obce. Jsou vysoké 250 metrů i s rotorem, ten stator je výšce 180 metrů, takže část obce ty větrné elektrárny uvidí,“ dodává starosta.

Právě proto chce radnice nechat rozhodnout lidi. Pokud investor záměr potvrdí, v obci bude referendum.

„Budu hlasovat proti, protože jsem se v Čakové narodila a myslím si, že to je velké narušení krajinného rázu v obci. Dalším důvodem je to, že obci by nepříslušely takové finanční prostředky, které by mohla mít, kdyby si ten větrník třeba postavila sama,“ vysvětluje zastupitelka Kateřina Cimbálová (nez.).

O elektrárnách bude zastupitelstvo Čakové jednat nejpozději v polovině března. Stavbu fotovoltaické výrobny obec nejspíše schválí. Do rozpočtu to přinese zhruba 2 miliony korun ročně. Pokud by se v lokalitě stavěly i větrné elektrárny, pro rozpočet to bude znamenat další zhruba třímilionový příjem.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související