Částka vybraná ve sbírce na podporu obětí střelby se blíží milionu

13. prosinec 2019 10:06

Ve veřejné sbírce na podporu pozůstalých a obětí útoku v ostravské nemocnici je už téměř 900 tisíc korun. Kdokoliv může přispět až do konce března příštího roku.

„Pozůstalé a oběti útoku tak doposud podpořilo již 1138 dárců. V převážné většině se jednalo o fyzické osoby, které posílaly částky do 2000 korun. Všem dárcům moc děkujeme,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

OSTRAVSKÁ SBÍRKA

Fakultní nemocnice Ostrava vyhlásila veřejnou sbírku a zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710. Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. 3. 2020.

Pomoc pro rodiny pozůstalých i zraněné už schválila zastupitelstva Ostravy i kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100.000 korun. Zranění dostanou polovinu. O podobně vysoké podpoře by měla jednat i vláda.

Střelba v ostravské nemocnici

Střelec zahájil palbu v čekárně traumatologické ambulance na čekající pacienty v úterý po sedmé hodině ranní. Z blízkosti zasáhl celkem devět lidí. Mezi sedmi oběťmi jsou i dva příslušníci vězeňské služby, z nichž jeden chránil svou nezletilou dceru vlastním tělem.

Útočník následně utekl z místa činu a navštívil svou matku, které o činu řekl a oznámil, že se zabije. Policie ihned vyhlásila pátrání a muže našla v Děhylově na Opavsku. Muž se na místě střelil do hlavy a zemřel.

autoři: Martin Knitl , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související