Celníci odhalili v Orlové nelegální stáčírnu alkoholu

27. červenec 2005

Policisté a celníci si došlápli na výrobce nelegálního lihu a pašeráky alkoholu. Strážci zákona odhalili v Orlové černou stáčírnu, odkud proudil pančovaný alkohol zřejmě do celého kraje. Úspěch si mohou na konto připsat i pracovníci cizinecké policie, kteří zatkli mladého pašeráka. Líh převážel přes zelenou hranici na vlečce tažené traktorem.

Zahradnictví v odlehlé části Orlové-Lazy. Kolem jen šachty a neobydlená krajina. Právě tam celníci objevili nelegální stáčírnu alkoholu. Přímo při činu zadrželi čtyři pachatele - tři muže a jednu ženu. Našli tisíce lahví pančovaného alkoholu a sudy s lihem. Vyráběl se tam veškerý alkohol, například vodka a rum.

Daňový únik dosahuje několika milionů korun, říká mluvčí celního ředitelství v Ostravě Karel Moškoř. "Jedná se o jeden z největších záchytů, co se týče vlastní výroby lihovin, kvalita stáčených produktů však není příliš veliká. Už pohledem je vidět, že obsah lahví není čistý. Osobně bych to odběratelům nedoporučoval."

Logo

Kam pančovaný alkohol z černé stáčírny pachatelé vozili, se zatím vyšetřuje. Celníci odhadují, že končil v okolních restauracích. To starostovi Orlové Vladimíru Faranovi vůbec nelíbí. "Vnímám to jako velmi negativní záležitost. Jsem překvapen, že to bylo na území města."

Poněkud kurióznější případ šetřila cizinecká policie na Opavsku. Policisté zatkli pětadvacetiletého Poláka, který pašoval alkohol, a to neobvyklým způsobem. Líh vozil přes zelenou hranici traktorem s vlečkou. Daňový únik dosahuje téměř tří milionů korun.

Mluvčí severomoravské cizinecké policie Daniela Vlčková upřesnila, že strojem přejel do Česka v Šilheřovicích mimo hraniční přechod. Její kolegové ho pronásledovali a zadrželi v sousední obci.

"Vlastním šetřením a pátráním, při kterém byla zapojena i termovize, objevili v obci hatě na Opavsku v odstavené vlečce pod plachtou náklad 96procentního lihu. Další lahve takto vysokoprocentního alkoholu našli policisté poté, co si nechali otevřít sýpku, u které traktor i s vlečkou parkoval," popsala mluvčí.

Řidič, občan sousední země, do protokolu přiznal, že s plně naloženým traktorem od měsíce května třikrát překročil státní hranici z Polské do České republiky. Pachatel je už v rukou polských policistů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu