Ceny bytů jdou i navzdory koronavirové krizi stále nahoru. Poptávka převyšuje nabídku

2. únor 2021 12:53

Koronavirová krize se zatím podle realitních kanceláří příliš na trhu neprojevila. Lidé mají stále velký zájem o koupi bytů, přestože roste jejich cena. Poptávka totiž převyšuje nabídku a to nemovitosti zdražuje. Třeba v Ostravě lidé chtějí hlavně středně velký byty.

„Poptávka velmi převyšuje nabídku, na každou nemovitost připadá v průměru pět, šest zájemců,“ popisuje současnou situaci ostravský realitní makléř Martin Kůs. Podle něj na trh s realitami zatím nedopadla koronavirová krize.

Největší zájem je o nákup středně velkých bytů. Podle Kůse jsou typickým příkladem byty 1+1 a 2+1. „Takový ten zlatý střed – byty 2+1 jsou v ceně okolo 1,5 milionu korun, v původním stavu. Přitom rok, dva zpátky se ty byty v původním stavu prodávaly od 800 tisíc až po 1,8 milionu za zrekonstruovaný byt,“ říká Kůs k rostoucí ceně.

Podobné zkušenosti má i majitel opavské realitky a hypoteční poradce Marek Vitásek. Dodává, že je teď je sice dobrá doba na to vzít si hypotéku, někteří na ni ale nemusí dosáhnout.

Hypoteční limity

„Jsou tam různé limity. Mohu říct příklad z praxe – řeším letušku a je téměř nemožné ji zafinancovat, protože z cestovního ruchu se platy nepřijímají. Pokud je člověk zaměstnaný v oblasti, která funguje, dosáhne na hypotéku, která je za nějakých 1,64 procenta s pojištěním,“ dodává Vitásek.

Výhodou pro kupující je i loňské zrušení daně z nemovitosti. Využil toho třeba devětadvacetiletý pan Lukáš z Opavska, který si loni už během koronavirové krize pořídil nový byt.

„Čekal jsem celkově, co se s tím trhem stane. Zrušení daně z nemovitosti tam dost hrálo roli. Myslím, že to tomu trhu prospělo,“ míní Lukáš.

Zástupci realitních kanceláři dodávají, že v současnosti kromě klasických bytů roste zájem také o chaty a chalupy.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související