Červená srdce jako poděkování záchranářům. Objevují se na radnicích na Opavsku

26. březen 2020 07:10

Ve městech, ale i na vesnicích se stále častěji objevují vzkazy nebo symboly, které vyjadřují poděkování záchranářům. A všem, kteří bojují s následky virové nákazy. Na Opavsku přibývá radnic ozdobených svítícím červeným srdcem. Poprvé se objevilo v Suchých Lazcích u Opavy.

Chvění plechové dopravní značky ve větru je teď dobře slyšet. Venku totiž není až na pošťáka a před chvíli popeláře vůbec nikdo. Tady na sucholazecké poště je karabice, ze které si může kdokoliv vzít roušku. Výrobců dobrovolníků je tady dost. Na srdce se musíme ale podívat zvenku.

Čtěte také

„Byl to nápad mojí ženy a je to vlastnoruční výroba z drátů a světýlek,“ říká starosta obce Petr Orieščík (ČSSD).

Podobný symbol už svítí i v nedalekých Milostovicích a podle toho, jak se ozývají další starostové, tady kolem Opavy vzniká jakýsi symbolický srdcový řetěz. Jinak tady v obci zatím improvizace a pomoc druhým podle starosty funguje.

„Musím říct, že tady zatím nemáme žádného pozitivního a co se týká nařízení vlády, plníme vše na sto procent,“ dodává starosta.

A tato slova potvrdila i jedna z místních obyvatelek. I na špatných věcech se podle ní dá najít to dobré. „Člověk to vidí i na cestách, jak řidiči už nejezdí tak rychle. Lidé jsou na sebe příjemnější,“ míní.

Srdce bude do tmy svítit tak dlouho, dokud nepominou všechny mimořádnosti v celé zemi.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související