České dráhy mají nový jízdní řád a vyšší ceny

11. prosinec 2011

Vlaky Českých drah jezdí ode dneška podle nového jízdního řádu. V Moravskoslezském kraji nejvíce změny pocítí lidé na Rýmařovsku, kde vyráží na trať nový přímý spoj do Opavy.

Nové spoje, zkrácení jízdní doby nebo modernější vozy - to jsou některé z novinek ve vlakové dopravě v Moravskoslezském kraji. Cestující mohou nově využívat přímý spoj z Rýmařova do Opavy.

„Novinkou jsou přímé vlaky přes Bruntál a Krnov, které budou jezdit po většinu dne ve dvouhodinovém intervalu i o sobotách a nedělích,“ říká jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal s tím, že jednodušší bude i doprava na rýmařovské nádraží. Cestující k němu dovezou nové autobusové linky.

Pendolinem až do Žiliny

Cestujících do Polska nebo na Slovensko se příliš nedotknou, upřesňuje mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. „Co se týče dálkové i regionální dopravy, dochází k minimálním změnám, nutnost redukce nebyla. V tuto chvíli mají cestující de facto stejný rozsah dopravy, která by se měla udržet až do prosince 2012,“ říká mluvčí.

Lidé, kteří cestují z Ostravy do Žiliny, ale mohou využít dva nové páry vlaků Pendolino, potvrzuje náměstek ředitele Českých drah Antonín Blažek. „Během soboty, neděle a pondělního rána otočí mezi Prahou a Žilinou, takže vznikne vlastně přímé spojení přes Ostravsko,“ dodává.

Za jízdenky si připlatíme

Ode dneška zaplatí zákazníci Českých drah víc za jízdenky. Cesta vlakem podraží průměrně o 5 procent, což se dotkne zejména jednorázového jízdného, ale i některých předplatních či zákaznických tarifů. Důvodem zdražení je zvýšení dolní sazby DPH a také rostoucí náklady na elektrickou energii a naftu.

Při jízdě na vzdálenost jeden až 20 kilometrů tak zdraží jízdenky o korunu a na delší vzdálenosti z 1,20 na 1,26 Kč na kilometr. O 100 korun vzroste cena kilometrické banky, o 50 korun výše poskočí také náklady na pořízení jízdenky SONE+. Zdražení se dotkne také některých slevových programů ČD.

Nová In-Karta Českých drah

„V případě In-karet se ve většině případů se cena upravovat nebude, to znamená, že IN 25 a IN 50 budou za stále stejné ceny. K určitému zvýšení ceny dojde u nabídky IN senior, kde se zvyšuje cena z 990 korun na 1090 korun,“ uvádí Petr Šťáhlavský z Českých drah.

České dráhy zároveň začnou cestující odškodňovat za zpožděné vlaky podle evropských norem. Na vrácení jízdného bude mít cestující nárok v případě, že jeho spoj bude mít zpoždění nad 60 minut.

autoři: tif , jht , Jana Jeckelová
Spustit audio