České dráhy rozšíří nabídku vlaků. Přibude téměř 30 nových spojů

29. listopad 2018

Víte, kdy slaví železničáři Silvestr? Zní to jako začátek vtipu, ale skutečnost je taková, že přelom roku na kolejích je opravdu jindy než v kalendáři. Už příští víkend totiž vyjedou vlaky podle nového jízdního řádu. V Moravskoslezském kraji přibudou nové spoje, lidé ale za jízdenky zaplatí o něco více.

Lepší cestování slibují železničáři hlavně mezi Ostravou-Stodolní a Havířovem. České dráhy přidají nové spěšné vlaky a jezdit se bude v pracovní dny co hodinu. Novinky ale přibudou i jinde.

„Budeme posilovat vlaky z Frýdku na Ostravici. Z Ostravice se ráno dostanou cestující na pendolino do Ostravy. Dále zavádíme nový školní vlak z Frýdlantu do Frenštátu pod Radhoštěm. A čtyři páry nových vlaků v úseku Nový Jičín – Suchdol,“ vyjmenovává hlavní změny v regionální dopravě šéf Regionálního obchodního centra Českých drah Miroslav Klich.

Množství dalších spojů pojede s posuny v řádu minut. Podle Miroslava Klicha je to hlavně kvůli tomu, že mezinárodní a dálkové spoje mají při tvorbě jízdního řádu přednost. „Konstruktéři osobní dopravy to mají nejtěžší, protože pokud dochází k posunům u dálkové dopravy, oni musí bohužel posunovat i tu regionálku,“ dodává.

Po opravách vrátí České dráhy do provozu všech sedm pendolin, která tak budou do hlavního města znovu jezdit co dvě hodiny a před svátky i častěji.

Další novinka v dálkové dopravě, druhý spoj Praha – Opava, zlepší cestování i regionálním pasažérům. „Mezi Opavou a Ostravou-Svinovem přibude vlastně do ODISu nový rychlík, který umožní cestujícím se relativně rychle a velmi pohodlně se dostat z Opavy do Ostravy a opačně,“ říká jednatel koordinátora dopravy KODIS Aleš Stejskal. Karty ODISka budou nově platit na území kraje taky v ranním rychlíku z Olomouce do Bohumína.

Vyšší jízdné

České dráhy budou nově za jízdenky chtít vyšší jízdné. Například cesta z ostravského hlavního nádraží do Frýdku-Místku bude dražší o korunu. „Cena se zvedne o inflaci, o dvě a půl procenta, jsou to korunové položky na kilometry. Takže podle mě to není nic rozhodujícího pro cestujícího,“ dodává Miroslav Klich.

Integrované jízdné v systému ODIS naproti tomu zdražovat nebude.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související