Českému výrobci dřevostaveb hrozí konkurz

4. březen 2009

Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení v největším domácím výrobcem dřevostaveb RD Rýmařov. Firmě s tržbami kolem jedné miliardy korun hrozí konkurz kvůli údajně nezaplaceným odměnám bývalé zaměstnankyni.

Navrhovatelkou insolvenčního řízení je bývalá obchodní reprezentantka společnosti. Podnětem k podání se stal dluh v podobě údajně nevyplacených provizí. "Tvrdí, že společnost RD Rýmařov jí dluží peníze jako nevyplacenou mzdu. Soud bude nyní zkoumat, jestli jsou splněny podmínky pro vyhlášení úpadku. Bude vyzývat dlužníka, aby se k věci vyjádřil," potvrzuje mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová.

Jednatel společnosti František Příkaský říká, že návrh byl podán bývalou zaměstnankyní svévolně. "Návrh je podle názoru právníků firmy zcela neopodstatněný, nesmyslný. Bohužel však může v této rozjitřené době ekonomické krize způsobit velmi nepříjemné důsledky. Proto oslovujeme všechny naše dodavatele, odběratele a celou záležitost jim podrobně vysvětlujeme," upozorňuje Příkaský.

Firma podle svého jednatele Františka Příkaského je schopna plnit své peněžité závazky, žádné platby nezastavila, a nesplňuje tedy podmínky úpadku dlužníka. RD Rýmařov se chce bránit právní cestou a bude požadovat náhradu škody.

Celá záležitost teď závisí na rozhodnutí soudu, který bude zkoumat, zda jsou splněny podmínky pro vyhlášení úpadku a vyjádření obou stran ve sporu.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu