Česko opanovalo šití roušek. Šijí se i v ostravském architektonickém ateliéru

1. duben 2020 12:07

Prostor v centru Ostravy za velkými skleněnými výlohami se změnil na šicí dílnu. Za normálních okolností by tu renovovali nábytek či řešili interiéry. Architektonický ateliér s prodejnou ale musel kvůli vládním opatřením zavřít a protože tu nechtěli sedět s rukama v klíně, pustili se spolu s dobrovolníky do šití rousek. Tisíce už zdarma distribuovali nemocnicím či domovům pro seniory a dalším lidem, kteří je potřebují.

Středoškolská studentka Sára sedí za šicím strojem a lemuje modrou látku. „Našla jsem to přes Facebook a přišlo mi to jako super možnost jak pomoct, protože nejsem zdravotník a nemůžu pomoct nějak jinak. Šít jsem neuměla, ale holky mě to tady naučily,“ říká studentka.

Kousek vedle, pro změnu za žehlicím prknem, stojí paní Karla. „Jsem mezi lidmi, nesedím a nekoukám. Doma nemám co dělat,“ dodává paní Karla.

Čtěte také

„Včera večer, když jsme končili, jsme měli ušitých 6544 roušek, které jsme odtud vyexpedovali. Nabíháme třetí týden šití. Ale už jsme ty procesy tak vyladili, že si myslím, že bychom mohli dosáhnout hranice deseti tisíc. Fandím nám všem,“ říká Jan Rušaj, ředitel Vestibulu Interiér, teď ale spíše distributor či nákupčí nedostatkového materiálu. „Už mě znají v každé galanterii ve městě,“ směje se.

Dobrovolníků se tu střídá zhruba 30 a šijí i zaměstnanci. Roušky odtud zdarma míří do nemocnic či charit. „Veliké díky a obdiv patří všem, kteří tady přišli šít, nebo si chodí pro materiál, který jim nachystáme, a doma ušijí a přinesou roušky. A vlastně všem, kteří toto podporují. I oni jsou pro nás hnací motor,“ říká Rušaj.

Na druhou stranu ale mají i zkušenosti s podvodníky, kteří darované roušky zkoušeli prodávat. „Nebo se nám také ozývají lidé s tím, že jim máme dát 50 až 80 roušek s tím, že je rozvezou. Ale je to takové pofiderní, neřeknou vám ani, kam to vezou, nic. Takže musíme být opatrní i v tomto směru,“ dodává Jan Rušaj.

Ve Vestibulu Interiér už ušili tisíce roušek
Spustit audio

Související