Česko-polský výzkum vyloučil škodlivost hořících hald na Ostravsku

14. červen 2019 17:11

Čeští a polští akademici a experti na dobývání uhlí zveřejnili výsledky unikátního průzkumu. Dva roky sledovali hořící haldy na Ostravsku a ve Slezském vojvodství v Polsku. Zajímala je odpověď na jednoduchou otázku: Jak moc tyto haldy škodí lidem v okolí? Výsledky jsou možná až překvapivě příznivé.

Toto jsou autentické zvuky, které se už delší dobu linou z ostravské haldy Heřmanice. Stále hoří s teplotou uvnitř až 800 stupňů Celsia a postupně ji těžká technika rozebírá na uhlí a zbylý stavební materiál.

„Když jdete po povrchu haldy a cítíte ty emise z přirozených výduchů, tak samozřejmě poměrně výrazně zapáchají,“ říká Václav Dombek z Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě s tím, že nejde jen o prach, ale také o nebezpečné plyny jako je třeba benzo(a)pyren. Výzkum podle něj ale prokázal, že to nejhorší haldy vypouštějí jen v mizivém množství.

Co se týče prašnosti, tam je podle něj situace podobná. Haldy stav ovzduší na Ostravsku v podstatě nezhoršují. „Výsledky rizik, které jsou naměřeny, jsou o několik řádů nižší, než jak jsou platné limity pro obyvatelstvo pro okolí. Nejsou nikterak škodlivější než ostatní druhy činnosti, jako je doprava, spalovací procesy a tak dál. Ten jejich dopad je minimální,“ dodává Dombek.

Leszek Drobek z Hlavního báňského institutu v polských Katovicích potvrdil to samé, i když hořící haldy jsou za hranicemi tepelně ještě aktivnější než ty naše.

Je to první takový společný průzkum toho, co se děje uvnitř českých a polských hald. Na naší straně nejvíce hoří halda Heřmanice, na straně polské halda Charlotta.

autor: mrk
Spustit audio

Související