Českotěšínští chtějí podat trestní oznámení na vedení města

3. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Stížnost na krajský úřad a plánované trestní oznámení - tak se brání občané a podnikatelé Českého Těšína. Nelíbí se jim, jak radnice postupovala při privatizaci nebytových prostor. Zastupitelé a radní si podle nich nejlukrativnější nebytové prostory ve městě prodali sami sobě.

Odpůrci privatizace říkají, že obálková metoda prodeje byla zmanipulovaná a radní podle nich předem řádně neoznámili, kdy se bude konat zastupitelstvo, které mělo o prodeji rozhodnout. Petr Šulík tvrdí, že zájemci o koupi nebytových prostor z řad zastupitelů znali obsah obálek ostatních zájemců.

"Navštívili mě lidi, kteří se zúčastnili té obálkové metody. Jsou to lidé, kteří mají ty provozovny a jim bylo naznačeno, jakou sumu mají napsat. Oni nabídli o sto tisíc víc, prostory mají," řekl Šulík.

Budova radnice

Podle Jany Putňořové z občanského sdružení Těšínské zrcadlo se stalo přesně to, na co občané před pár měsíci upozorňovali na manifestacích. Celou privatizaci považujeme za nezákonnou, vše konzultujeme s právníky a podáme trestní oznámení, říká Putňořová.

"Máme pocit, že se tam smíchaly dva zákony - zákon o podílovém spoluvlastnictví a zákon o vlastnictví bytů. Když něco prodává do podílového spoluvlastnictví, prodává podíl na domě a o ten podíl se má právo přihlásit každý. Kdyby to město prodávalo do vlastnictví, jedině v tom případě má ten nájemník předkupní právo," vysvětlila Putňořová.

Podle odpůrců vedení města radní navíc nedodrželi zákon, když sedm dnů před konáním městského zastupitelstva tuto skutečnost neoznámili na úřední desce. Proto se obracíme na Krajský úřad s žádostí o prošetření celé situace, sděluje Jan Weber z ODS.

"Zastupitelé mají ze zákona povinnost před zahájením jednání tuto věc oznámit. K tomu nedošlo, Sznapka (českotěšínský starosta, pozn. red.) někdy kolem půl desáté folklórně prohlásil - jestli tu je někdo, kdo má o něco zájem, tak ať to řekne," vzpomíná Weber.

Starosta s bývalým místostarostou skoupili prostřednictvím svých rodinných příslušníků a známých více jak padesát procent nabízených nebytových prostor.

Hlavní aktéři celého sporu nebyli po celý den k zastižení.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio