Český Těšín má po čtyřměsíčním bezvládí nové vedení

21. únor 2011

Radnici opět povede lidovec Vít Slováček. Město po soudem nařízených opakovaných volbách ovládla koalice křesťanských, občanských a sociálních demokratů.

Zatímco ve velkém zasedacím sále česko-těšínské radnice zastupitelé volili starostu a místostarosty, kdosi do vstupního prostoru městského úřadu rozházel okopírované pětistovky a dvoustovky. Viděl to i Lubomír Matěj.

„Bylo to asi symbolické. Naznačilo to to, co se na té radnici děje,“ říká očitý svědek.

Nejvíce kritických ohlasů vzbuzuje v Českém Těšíně jméno nového místostarosty, sociálního demokrata Petra Procházky. Podle opozičního zastupitele Marka Ježka je prodlouženou rukou kontroverzního bývalého starosty Sznapky, kterého vyšetřovala pro korupční chování policie.

„Je to osoba, která s ním spolupracovala v tom předchozím volebním období, to znamená před těmi osmi lety a déle. Je to osoba, která je napojena podnikatelsky, takže tam ty vztahy jsou, myslím, blízké,“ říká Marek Ježek.

Nový místostarosta Petr Procházka ujišťuje, že Sznapkovy příkazy plnit nebude.

„Je pravda, že podnikám v jeho restauraci, jsem jeho nájemník, platím jemu nájem, to nebudu popírat, to je holý fakt, to jde normálně zjistit. A že se známe, to taky nebudu popírat, to všichni ví. Ale že bych chtěl do ČSSD nebo že by nějakým způsobem ovlivňoval ČSSD, vylučuji. Ani nechtěl vstoupit do ČSSD, prostě s ČSSD nemá momentálně nic společného, v roce 2006 z ČSSD vystoupil,“ vysvětluje Petr Procházka.

Starosta Vít Slováček uklidňuje, že pověst města neutrpí.

„Je to jediná koalice, která má dostatečný počet mandátů na to, aby prosazovala další rozvoj města,“ říká starosta Českého Těšína.

Noví zastupitelé chtějí co nejdříve přijmout rozpočet, aby město nemuselo hospodařit v provizoriu jako doposud.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu