Cestou na jih se Tomáš Kočko zastavil ve Studiu 1

10. listopad 2012

Moravské písničky od severu až na jih zněly tento týden vysíláním Českého rozhlasu Ostrava. V úterý totiž do hudebního Studia 1 dorazila kapela milující folklór, moravské legendy a soudě podle poslední desky i klasickou dechovku. Pokud jste pravidelnými posluchači našeho vysílání, určitě víte, že je řeč o Tomáši Kočkovi a jeho Orchestru, který tady po roce a půl pokřtil své další cédéčko Cestou na jih.

Začalo se vzpomínkově, a to poctou Ladislavu Nezdařilovi. Právě jeho básně v dialektu beskydských horalů totiž Tomáš Kočko na konci 90. let zhudebnil a tím se také nesmazatelně zapsal do širokého povědomí nejen posluchačům českého world music.

„Ne náhodou volíme právě tyhlety písně. To proto, že tento rok by se pan Ladislav Nezdařil dožil devadesáti let. Tak to berte i jako vzpomínku na něj, na desku, s kterou jsme vlastně začínali a cestu k té naší nejnovější desce Cestou na jih,“ řekl během koncertu Tomáš Kočko.

Nejstarší písničky tak střídají ty zbrusu nové a během jednoho koncertu procestujeme Moravu doslova skrz na skrz. „To putování ze severu na jih je nejen putováním moravskými etnoregiony, ale takovým putováním po žánrech. Každá písnička má trochu jiné uchopení,“ říká hudebník.

A tak se nemůžeme divit, když se z moravských dolin a úbočí najednou ocitneme na Balkáně nebo dokonce v arabských zemích. Tedy jen zdánlivě.

Kudy vlastně vede ona cesta na jih?

„Ta cesta na jih je moje cesta od nás ze severu na ten jih, kde jsem vystudoval a – Vrbica, odtud pochází moje žena. Tady všude jsem doma, vlastně se to moje doma zvětšovalo. Když už jsem se blížil od Brna k Frýdku, tak někde kolem Chlebovic už bylo doma, pak už bylo doma někde u Příbora a pořád se to zvětšovalo a teď se to nějak prorostlo, že moje doma je celá Morava,“ vysvětluje Tomáš Kočko, kudy vlastně vede ona cesta na jih.

Vydal se na ni s neobvykle velkým doprovodem, protože na cédéčku můžeme kromě klasické sestavy Orchestru slyšet i silnou dechovou sekci a v ní celou řadu zajímavých hostů.

Kromě Pavla Hromádky s novým albem pomáhali ještě legendy brněnského jazzu Jaromír Hnilička a Mojmír Bártek, dále pak Petr Vavřík, Petr Pavlinec nebo Alice Holubová. A tady výčet hostů rozhodně nekončí.

„Dále tam mám pozvanou Zuzku Lapčíkovou, kterou jsem oslovil jako jednu z posledních, protože jsem hledal hlas do jedné písničky, konkrétně do písničky Máš Máš,“ přibližuje Kočko.

A právě po písničce Máš Máš přichází dlouho očekávaný moment celého večera. Slova se ujímá kmotr desky, dramaturg České televize Jaromír Šlosar a pak už na řadu přichází obligátní slivovice s přáním – na zdraví, ať se jí daří.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu