Chovatel, kterého v září uštkla kobra, je bez následků a dál se věnuje hadům

3. říjen 2012
Zprávy , Zprávy

Terarista z Dětřichova nad Bystřicí, kterého v září uštknul jedovatý had, nemá vážné následky. Když v chovné stanici krmil prudce jedovaté kobry monoklové, jedna z nich se mu zakousla do ruky.

Tehdy se pětačtyřicetiletému teraristovi začaly odpočítávat vteřiny a hrozila mu smrt udušením. Zachránilo ho hadí antisérum, které sanitka z krnovské nemocnice dovezla v rekordním čase až z Mnichova. Dnes je chovatel Vojtěch Dzik v pořádku a opět se věnuje svým hadům.

„Tady je to místo, kde došlo k vlastnímu uštknutí. Je to kousek za ukazováčkem, tkáň je zarudlá, vpichy jsou v rozmezí asi dvou centimetrů,“ ukazuje nateklou ruku se stopami po zubech jedovatého hada Vojtěch Dzik.

Už to nic není, usmívá se. V tom okamžiku, kdy krmil samici a zakousl se do něj samec, mu ale nebylo zrovna veselo. Jako zkušenému teraristovi se mu doslova zatmělo před očima.

„Nechtěl bych to říct sprostě, ale pomyslel jsem si to, že se musí okamžitě jednat. Zachovat klidnou hlavu, ruku zafixovat a zavolat si pomoc. A jestli mě napadlo – tak to je konec? To by napadlo asi každého,“ říká chovatel.

Čtěte také

Zhruba za patnáct minut na sobě pan Dzik ucítil účinky hadího jedu, byl malátný a špatně se mu dýchalo. Co se dělo potom, už si ale moc nepamatuje. Na rozdíl od primáře ARO krnovské nemocnice Mariána Olejníka.

Kobra

Na cestu vyrazily dvě sanitky, jedna za Vojtěchem Dzikem, druhá pro hadí antisérum do Mnichova. Pacient měl štěstí, protijed se k němu dostal včas.

„Bylo to šest dávek. Svalová paralýza, kterou vlastně ten hadí jed způsobuje, odezněla v horizontu několika hodin po podání poslední dávky. Tudíž bylo možno vyvést pacienta z umělého spánku, odsledovat kvalitu svalové síly, která byla výborná, pacienta jsme odpojili z umělé plicní ventilace,“ popsal Olejník.

Čtěte také

A to byly okamžiky, kdy pan Dzik přicházel k sobě. „Řekl bych, že za tři čtyři hodiny už jsem se procházel po pokoji,“ vzpomíná. Jeho vztah k hadům se od té doby nezměnil. „Zásadně ne. Byla to moje chyba. Samce jsem pustil ze zřetele a ten toho vlastně využil. Stále se té problematice budu věnovat dál,“ ujišťuje.

Vojtěch Dzik není jediným odvážným teraristou z Krnovska. Dalším je Petr Kelner, kterého loni kousla ještě nebezpečnější mamba černá. I když se dodnes potýká s následky, na hady nezanevřel, kobru monoklovou po útoku pomáhal odchytit právě on.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio