Čtyři roky od tragické nehody ve Studénce. Železniční přejezd se má nahradit podjezdem

22. červenec 2019 10:45

Přesně před čtyřmi lety se na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku srazilo pendolino s kamionem. Nehodu tehdy nepřežili tři lidé a asi dvacet dalších se zranilo. Pomoct mělo dodatečné zabezpečení, soukromá firma ale nedostala povolení k jeho instalaci. Stát chce přejezd do budoucna zrušit úplně.

"Byla to strašná rána, to byla hrůza, to lítaly ty plechy až tady. Ještě teď mám husí kůži," vzpomíná na 22. červenec 2015 jeden z obyvatelů Studénky, který bydlí nedaleko tamního nádraží. Řidič kamionu tehdy nerespektoval výstražná světla a na přejezd vjel.

„Než to přejel, tak za ním i před ním zapadly závory, tak vystoupil z kabiny a do pár vteřin pendolino proletělo tím jeho kamionem,“ popisuje nezávislý místostarosta Lubomír Šobich.

Stavbu železničního podjezdu ve Studénce brzdí neschválený zemní plán

Přejezd ve Studénce

Ve Studénce na Novojičínsku se ještě nezačaly vykupovat pozemky pro stavbu podjezdu pod železniční tratí. Jde o místo, kde v roce 2015 zemřeli tři lidé po srážce pendolina s kamionem.

Nehodu nepřežili tři cestující a dalších sedmnáct bylo zraněno. Na přejezdu se od té doby podle něj nic nezměnilo.

„Byla tu řada snah zejména od soukromých firem přijít s nějakým duplicitním řešením,“ říká Šobich.

Jedním z návrhů je takzvaná předřazená signalizace. Závory a semafor má několik desítek metrů před samotným přejezdem. Soukromá firma ale podle ředitele Vladimíra Kranze pro své plány nedostala povolení policie:

„Nám bylo řečeno policií, že podle zákona je zapotřebí nejdříve vyčerpat veškeré možnosti nápravy přímo zařízení na přejezdu a teprve potom je možné instalovat další zařízení mimo přejezd.“

Místostarosta Šobich si myslí, že je přejezd zabezpečený dostatečně: „Já bych osobně s takovým řešením nesouhlasil.“

Čtěte takéDevět nehod za osm dní. Slib o závorách na přejezdech po tragédii ve Studénce zůstal nesplněný

Pan Ondřej, který má kousek od přejezdu hospodu, ale neukázněné řidiče vidí pravidelně.

„Zachraňoval jsem tam Poláka, který tam uvízl. Zavřely se závory, vyšel z auta, zamknul auto, chodil dokola. Tak jsem mu říkal, ať to prorazí, nakonec jsme mu to zvedli a projel. A to je co chvíli, co oni tady jezdí takhle,“ vzpomíná pan Ondřej.

Správa železniční dopravní cesty plánuje přejezd do budoucna zrušit úplně. Nahradit ho má podjezd.

Mluvčí SŽDC Pavel Tesař Českému rozhlasu potvrdil, že stavba podjezdu by mohla začít v roce 2021. Hotovo by pak mohlo být za necelé dva roky.

autor: mot
Spustit audio

Související