Další sezonu zahájili v muzeu Kožane město v Metylovicích na Frýdeckomístecku

6. květen 2019

Víte, že Metylovice na Frýdeckomístecku kdysi v okolních obcích nazývali jako koňské nebe? Mysleli to hanlivě, a to kvůli tomu, že metylovičtí skupovali vysloužilé koně, poráželi je a z jejich kůže pak dělali biče. Výrobek v 19. století obec proslavil po celé Evropě.

Další sezonu zahájili v muzeu Kožane město v Metylovicích na Frýdeckomístecku. Obec se v minulosti proslavila výrobky z kůže - hlavně bičů - a se svou historií zájemce seznamuje pomocí expozice v bývalé řemenářské dílně. Kromě hotových produktů ukazuje celý proces výroby, od vyčinění kůže po barvení a mazání bičů.

„První výrobky souvisely s hospodářskou, zemědělskou výrobou – byly to různé řemínky a vrchol výroby končí v 19. století, kdy nějaký tovaryš tady přinesl znalost výroby biče. A ten bič tu obec proslavil,“ připomíná průvodce muzea Aleš Bílek.

Hotové biče řemenáři svazovali po padesáti do svazků a odnášeli na trhy nebo přímo do hospodářských usedlostí, kde je hospodáři kupovali. Řemenář tam vždycky dal dva tři biče navíc jako dar.

Biče se různě barvily a následně i promašťovaly. Barvy byly velmi kvalitní a z rukou šly smýt jen těžce. Podobné to bylo s černým mazadlem. „Když řemenáři a jejich ženy šly na tancovačku, tak používali rukavice, jak měli zničené ruce,“ dodává Aleš Bílek.

Kdo by se chtěl do Kožaneho města přijít podívat, může každý víkend odpoledne nebo po předchozí domluvě.

autor: iha
Spustit audio

Související