Daniela v Zambii, Kristýna v Ugandě a Ota v Súdánu. Orli křiklaví ze severu Moravy jsou v Africe

5. leden 2022 09:10

Pro člověka by to byla exotická zimní dovolená. Pro orly křiklavé je to přirozené zimoviště, kam létají, jak velí matka příroda. Mluvíme o Africe. Bartošovická záchranná stanice putování orlů sleduje pomocí vysílaček.

Ze severu Moravy až do Afriky. Takovou pouť před časem absolvovali tři orli křiklaví na svá zimoviště. Ptáky pomocí vysílaček sleduje tým Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku. A tak ornitologové vědí, že Daniela zimuje v Zambii, Kristýna je v Ugandě a samec Ota doputoval do Jižního Súdánu.

„Sledujeme mláďata, která se tady narodila. K tomu prvnímu jsme se dostali shodou okolností, protože se zamotalo do ostružiní a náhodou se ho tehdy podařilo najít. To je Ota,“ vzpomíná Petr Orel.

Vysílačky, které ptáci mají, pracují na systému GPS. Vysílají signál nejbližšímu telefonnímu vysílači. „Je to taky o tom, jestli taky zrovna tam ty vysílače jsou. Protože jsou tam oblasti, kde vůbec nejsou, takže my třeba i měsíc o tom ptáku nic nevíme. Ale teď už jsou na zimovištích, odkud se pak na jaře zase budou vracet,“ dodává Petr Orel.

Spustit audio

Související