Dávnou tramvajovou trať v Ostravě-Vítkovicích nově připomíná pamětní tabule

7. červen 2023 17:22

Nová pamětní tabule připomíná v Ostravě-Vítkovicích tramvajovou trať, která zanikla už před 83 lety. Připomínku inicioval místní občan. Sám už přitom tramvajovou trať pamatovat nemůže. S přispěním obvodu ale na svůj dům na Šalounově ulici umístil velkoformátové tabule, které o ní informují.

„Jezdíval jsem od Tománka, pak byl Schönthal, Stará ocelárna a u kostela jsme přestupovali. Pak to tady jezdilo tak šikmo a v zastávce u Husova sboru jsme vyskakovali, protože jsme šli na průmyslovku,“ vzpomíná Antonín Marek. Na průmyslovce se vyučil elektroenergetikem a celý život pracoval jako projektant.

Čtěte také

Tramvaj si moc dobře pamatuje. „To byly ty dva až tři přípojné dřevěné vozy kromě motoráku a chodil tam průvodčí, cvakal jízdenky, měl ty kleštičky,“ popisuje pan Marek a přidává i osobní detail. V dnešním parku za divadlem Mír býval dřív hřbitov a jak se u Marků v rodině tradovalo, tramvajová trať vedla místem, kde ležel jeho prapradědeček.

Osobní jsou i vzpomínky dalších účastníků odhalení pamětní desky, třeba Libora Durčáka. Ten tramvají jel v pěti letech s babičkou. A k babičce cestoval vítkovickou tramvají i Jiří Boháček. Jako předseda Kroužku přátel MHD vypracoval obsáhlý text o historii trati.

Teď se ale vrací do doby, kdy mu bylo deset let. „Jel jsem s otcem k babičce a jemu se nechtělo jít pěšky od lázní z výhybny, kde byla zastávka, tak mě vzal do náručí a vyskočil se mnou na ten chodník, abychom to měli kratší. A já jsem se potom mamince a babičce chlubil, že jsem vyskočil z tramvaje a otec to schytal a nikdo s ním pak několik dní nemluvil,“ vzpomíná s úsměvem Jiří Boháček.

To iniciátor akce Pavel Moravčík se touto tramvají svézt nemohl. Narodil se v době, kdy už jeho čtvrtí nejezdila. Pamatuje si ale, jak na jejich domě před zateplením zůstávaly kovové úchyty na troleje. „Jsem taky fanda do tramvají, tak mi to přišlo hezké. Tam na protějším domě jsou vidět ty litinové kusy, které přes ulici držely tu trolej. Je to poslední památka, která na tu trať dodnes zbyla,“ připomíná.

83 let poté, co na Šalounově ulici zacinkala poslední tramvaj, si ji teď díky němu může připomenout každý. Stačí se na chvíli zastavit u vrat, přečíst si text a prohlédnout černobílé fotografie.

Spustit audio

Související